Η γερμανική προεδρία του κορονοϊού δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το μεταναστευτικό – Μόνη της πάλι η Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις «γερμανικές καλένδες» η μετανάστευση

της Μύρνας Νικολαΐδου
«ΕΣΤΙΑ»

Πριν από λίγους μήνες στο άκουσμα και μόνο της είδησης ότι η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, θα ανέμενε κανείς πολλά. Όχι μόνο γιατί το Βερολίνο είναι εκ των βασικών πρωταγωνιστών όσο και ρυθμιστών της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά κυρίως διότι πρόκειται για την αποχαιρετιστήρια προεδρία της Άγγελα Μέρκελ που διανύει την τελευταία της θητεία εντός και σίγουρα θα επιθυμούσε να κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της εκτός. Ωστόσο η πανδημία ανέτρεψε παντελώς τα σχέδιά της, με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού να αποτελεί πλέον την βασική προτεραιότητα του Βερολίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ήταν σαφής: «Η γερμανική προεδρία θα είναι προεδρία του κορωνοϊού». «Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την κρίση, για παράδειγμα σχετικά με το πώς θα βελτιώσουμε τόσο την αντίδραση της ΕΕ σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όσο και την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού», διευκρίνισε σε συνέντευξή του στην «Welt». Τρεις στόχους πρέπει να επιτύχει αυτή η Προεδρία για να είναι επιτυχής, σύμφωνα με τον Μάας: «Πρέπει να λύσουμε τα οικονομικά ζητήματα, δηλαδή το πρόγραμμα ανάκαμψης και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο διάρκειας έως το 2027. Δεύτερον, πρέπει να κλείσουμε το Brexit με επιτυχία. Και τρίτον, πρέπει να πετύχουμε να τοποθετηθεί η Ευρώπη ως ενωμένη οντότητα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό υπερδυνάμεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, που γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος. Διαφορετικά θα γίνουμε το μπαλάκι των άλλων», τόνισε ο Μάας.

Δύσκολες αποστολές και οι τρεις, με μικρά περιθώρια επιτυχίας τουλάχιστον εντός του προσεχούς εξαμήνου που θα βρίσκεται στο τιμόνι η Γερμανία.

Αυτό όμως που δεν ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας – και εμάς μας αφορά άμεσα- ήταν το μεταναστευτικό και η αντικατάσταση της άδικης και επιζήμιας για τα εθνικά συμφέροντα, Συνθήκης του Δουβλίνου. Αυτής που αναγκάζει την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής να δέχονται όλους τους μετανάστες και να εξετάζουν οι ίδιες όλες τις αιτήσεις ασύλου.

Καμία μνεία σε αυτό κι ας έχουν αναγνωρίσει οι Ευρωπαίοι πόσο άδικο είναι το υφιστάμενο καθεστώς για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Μάλτα και την Ισπανία που καλούνται να αναλάβουν το δυσανάλογο αυτό βάρος, μονάχες. Εξ άλλου η παρουσίαση του πολυαναμενόμενου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο από την Κομμισσιόν έχει καθυστερήσει σημαντικά, με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, που έχει αναλάβει την εκπόνηση της πρότασης μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, να δηλώνει ότι αυτό θα παρουσιαστεί, αφού οι «27» καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή, καλό Σεπτέμβριο στην καλύτερη περίπτωση.

Οι δε διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες καθώς οι σκληροί της ομάδος του Βίζεγκραντ δεν έχουν υποχωρήσει στο ελάχιστο των θέσεών τους. Τί σημαίνει αυτό πρακτικώς; Ότι και αυτό το καλοκαίρι θα είμαστε μόνοι και εξαρτημένοι πλήρως από τις ορέξεις του Ερντογάν και την δήθεν καλοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ