Γερουσιαστές πιέζουν για άμεση αποπομπή της τουρκίας από το πρόγραμμα F-35…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

06082019-F-35-Turkey
Η έξοδος της Τουρκίας  από το πρόγραμμα “Joint Strike Fighter” έχει καθυστερήσει και θα πρέπει να επισπευσθεί,
ανεξάρτητα από το κόστος, σύμφωνα με επιστολή της 6ης Ιουλίου, από τέσσερις γερουσιαστές στον υπουργό Άμυνας Mark T. Esper.
Οι γερουσιαστές λένε ότι οι καθυστερήσεις στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την αλυσίδα εφοδιασμού των F-35, κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται αδύναμες και παρεμποδίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πωλήσεων όπλων της Ρωσίας ενώ ισχύουν οικονομικές κυρώσεις. Οι Sens. James Lankford (R-Okla.), Thom Tillis (RN.C.), Jeanne Shaheen (DN.H.) και Chris Van Hollen (D-Md.) εξέφρασαν την απογοήτευσή τους πως το Πεντάγωνο, δεν συμμορφώνεται με την θέση του Κογκρέσου για τον ρόλο της Τουρκίας ως προμηθευτή ανταλλακτικών F-35, με την οποία συμφώνησε το Πεντάγωνο, αντί να τελειώσει στις αρχές του τρέχοντος έτους, θα συνεχιστεί για άλλα δύο χρόνια.
Η νομοθεσία που πέρασε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απαιτώντας από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδια για να αγοράσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400, έστειλε στην Τουρκία ένα «σαφές διπλωματικό μήνυμα», έγραψαν οι γερουσιαστές, αλλά «το μήνυμα αυτό υπονομεύεται από το υπουργείο άμυνας με τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις, για την απομάκρυνση της Τουρκίας από την αλυσίδα εφοδιασμού.  “Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του καταστατικού και πέραν της προθεσμίας του Πενταγώνου να εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 έως τον Μάρτιο του 2020 και εμποδίζει τις διπλωματικές και γεωπολιτικές προσπάθειες του έθνους μας να πιέσει την Τουρκία να αντιστρέψει την πορεία της», ανέφεραν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία ενδέχεται να προβεί σε προμήθεια ρωσικών αεροσκαφών όπως το Su-35 για να αντικαταστήσει τα F-35 της Lockheed Martin.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η λειτουργία του F-35 σε άμεση γειτνίαση με το S-400, θα μπορούσε δυνητικά να εκθέσει “ευπάθειες” στις τεχνολογίες stealth σε Ρώσους τεχνικούς, κάτι που η συμμαχία βρήκε απαράδεκτο.
Οι γερουσιαστές απαίτησαν επίσης έναν κατάλογο όλων των ενεργών συμβάσεων με τους Τούρκους κατασκευαστές – για το πρόγραμμα F-35 – τις ημερομηνίες που τέθηκαν σε ισχύ και πότε λήγουν.  Η Τουρκία υπόκειται τεχνικά στον νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος απαιτεί οικονομικές κυρώσεις εναντίον χωρών που αγοράζουν «σημαντικό» στρατιωτικό υλικό από τη Ρωσία, αλλά η κυβέρνηση Trump δεν το έχει επιβάλει.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να βλάψει μια καλή προσωπική σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είπε ότι ο Ερντογάν «αντιμετωπίστηκε πολύ άδικα» από το ΝΑΤΟ.  Ο επικεφαλής προμηθειών και εφοδιασμού του Πενταγώνου Έλεν Λόρντ ανακοίνωσε πέρυσι ότι, η εταιρική σχέση θα αρχίσει να αποδεσμεύει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35.  Ωστόσο, η προθεσμία του Μαρτίου για να το πράξει παρήλθε χωρίς πλήρη αποπομπή της τουρκίας.
Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι, η Τουρκία θα συνεχίσει να κατασκευάζει περισσότερα από 100 υλικά για το σύστημα πρόωσης του F-35, καλωδίωσεις και απάρτια-υποσυγκροτήματα κεντρικών ατράκτων, έως το 2022.
Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ