Υπάρχει η Ελλάδα που αγωνίζεται! Ένα αρχαίο κτήμα παίρνει πάλι ζωή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αγριέλαιο με τις… βυζαντινές ρίζες – Η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου ιδιωτικού ελαιώνα της Μεσογείου Βιβή Μαρκοµιχελάκη μιλά για τη«χρυσή» κληρονομιά της και τον αγώνα για τη βιολογική παραγωγή του πολύτιμου σύμμαχου της υγείας.

Σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων δίπλα στη λίμνη Βόλβη απλώνεται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ελαιώνας της Μεσογείου με περίπου 65.000 αυτοφυείς αγριελιές. Η απαράμιλλης ομορφιάς έκταση, που βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής Natura, αποτελεί κληροδότηµα του στρατηγού Ιωάννη ∆ηµητρακόπουλου, ο οποίος το αγόρασε το 1929 και σήµερα βρίσκεται στα χέρια της δισέγγονής του Βιβής Μαρκοµιχελάκη.
Η ίδια μαζί με την κόρη της Αθηνά πριν από περίπου πέντε χρόνια, βάζοντας μπόλικο μεράκι και δαπανώντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, κατάφεραν να περιποιηθούν ένα μεγάλο τμήμα της «χρυσής» κληρονομιάς της και, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, να παράξουν βιολογικό αγριέλαιο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με την επωνυμία «Volvi Estate».
«Το κτήμα αυτό αρχικά το αγόρασε ο στρατηγός Ιωάννης Δημητρακόπουλος που πολέμησε το 1913 στους Βαλκανικούς Πολέμους και το 1921-22 ήταν διοικητής μεραρχίας Σερρών και στρατάρχης Θράκης. Πολεμώντας σε αυτή την περιοχή και βλέποντας την έκταση που έχει μέσα και βυζαντινό ελαιοτριβείο χτισμένο το 1324 µ.Χ., αγάπησε πάρα πολύ τον τόπο και θέλησε να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι γης. Περίπου το 1925 άρχισε να ασχολείται με την εξημέρωση αγριελιών και το 1929, αφού εξημέρωσε 8.000 ελαιόδεντρα, πήρε έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών και με Προεδρικό Διάταγμα του επετράπη το 1933 έναντι του αστρονομικού για την εποχή ποσού των 180.000 δραχμών να αγοράσει αυτή τη γη» αφηγείται στην «Espresso» η Βιβή Μαρκοµιχελάκη.
Οταν το 1947 ο στρατηγός εξεμέτρησε το ζην, οι δύο γιοι του Γεώργιος και Νικόλαος Δημητρακόπουλος -ο δεύτερος ήταν ο πατριός της- ανέλαβαν το κτήμα. Τα χρόνια πέρασαν, η μεγάλη αυτή έκταση πέρασε στα χέρια της και έπειτα από ώριμη σκέψη αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί και να παράξει τον απόλυτο σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας, το αγριέλαιο.
Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου λαδιού, που έχει διακριθεί αρκετές φορές για τα ευεργετικά του συστατικά, έγκειται τόσο στο μικροκλίμα της περιοχής όσο και στο γεγονός ότι η συλλογή των αγριελιών πραγματοποιείται με το χέρι ή με ειδικά χτένια από δέντρα που δεν ραντίζονται και δεν ποτίζονται παρά µόνο κλαδεύονται για να παίρνουν καλύτερα αέρα και φως.
«Ο καρπός της αγριελιάς είναι πολύ μικρός και δεν πέφτει με τα ελαιοραβδιστικά ή με το χτύπημα, διότι τραυματίζεται και το προϊόν οξειδώνεται. Επιπλέον, έχει πολύ μικρή απόδοση στην ελαιοποίηση. Για κάθε λίτρο αγριελαίου απαιτούνται γύρω στα 20-21 κιλά καρπού» εξηγεί στη Βιβή Μαρκοµιχελάκη.
Η ελαιοποίηση πραγµατοποιείται σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα από τη συλλογή του καρπού και σε πιστοποιηµένο βιολογικό ελαιοτριβείο. Προς το παρόν, η παραγωγή είναι µικρή συγκριτικά µε τις δυνατότητες του αγριελαιώνα και το προϊόν που παράγεται συσκευάζεται σε φιάλες των 250 ml, που διατίθενται σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πριν λίγο καιρό άρχισαν και οι πρώτες εξαγωγές στη Γαλλία.
keimeno elaionas ladi
«Οσοι το αγόρασαν από την ώρα που το δοκιμάζουν δεν το αλλάζουν! Αυτό το λάδι είναι σαν φάρμακο»
«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική. Υπάρχει επαναληψημότητα κι αυτό είναι εντυπωσιακό. Οσοι, δηλαδή, το αγόρασαν για πρώτη φορά το πήραν και δεύτερη και τρίτη. Από την ώρα που το δοκιμάζουν, δεν το αλλάζουν. Αυτό το λάδι είναι σαν φάρμακο και γι’ αυτό διατίθεται και σε φαρμακεία μαζί με ένα μικρό κουτάκι που περιέχει φύλλα αγριελιάς» λέει και προσθέτει ότι τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας υπήρξε μικρότερη ζήτηση.
Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως τα φύλλα της αγριελιάς, και ειδικότερα εκείνα του κτήματος της Βόλβης, έχουν την τριπλάσια ποσότητα ελαιευρωπαΐνης από αυτήν που έχει ορίσει ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων.
«Η ελαιευρωπαΐνη είναι μια δραστική ουσία που έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων, καθώς, μεταξύ άλλων, βοηθά στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η ευρωπαϊκή φαρμακοποιία έχει βάλει ένα όριο και λέει ότι το φύλλο της ελιάς πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5% της ουσίας αυτής προκειμένου να μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει ευεργετικές δράσεις. Το φύλλο αγριελιάς έχει πάνω από 15% περιεκτικότητα του συγκεκριμένου συστατικού, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωφέλιμο είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό» σημειώνει, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που το αγριέλαιο που παράγεται στη Βόλβη, το μόνο εμφιαλωμένο βιολογικό από περιοχή Νatura, είναι μοναδικής διατροφικής αξίας.
«Το συγκεκριμένο λάδι παράγεται με τις πιο αγνές μεθόδους, διότι δεν υπάρχει καμιά ανθρώπινη παρέμβαση. Ούτε λίπανση ούτε φυτοφάρμακα ούτε άρδευση. Δεν έρχεται σε επαφή με καμία χημική ουσία και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, αρκετά υψηλότερη από αυτήν της ήμερης ελιάς, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας» επισημαίνει.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως κάθε χρόνο το συγκεκριμένο ελαιόλαδο βραβεύεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις φαινόλες, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις που προστατεύουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες ερευνούν τα οφέλη του ελαιολάδου στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ η επιστήμη αναζητά πιθανή συμβολή των φαινολών στη μάχη κατά διάφορων ειδών καρκίνου.
Σχέδια και για αγροτουρισμό
Στα άμεσα σχέδια της κυρίας Μαρκομιχελάκη είναι η ανάπτυξη µιας ήπιας µορφής αγροτουρισµού στο σημείο, µε επισκέψεις στο κτήµα τόσο στη διάρκεια της συγκοµιδής και ελαιοποίησης της παραγωγής όσο και στο υπόλοιπο διάστημα του έτους, για παρατήρηση και αθλητικά δρώµενα στην περιοχή Natura.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ