Πώς εξηγείται και σε τι στοχεύει η απόφαση Ερντογάν, στο 18ο έτος της ήδη απολυταρχικής μονοκρατορίας του στην Τουρκία, να αναγγείλει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί;
Η πλησιέστερη, ίσως, προς την αλήθεια ερμηνεία, οφείλει ν’ αντιλαμβάνεται πρώτ’ απ’ όλα τον αρχηγικό τουρκο-ισλαμικό τρόπο σκέψης, στην περίοδο έμπρακτης πλέον υλοποίησης της νεο-οθωμανικής στρατηγικής την οποία σχεδίασε και με σαφήνεια εξήγγειλε από πριν ανέλθει το 2002 στην εξουσία ο Ερντογάν με τους τότε συνεργάτες του στο νικηφόρο έκτοτε ισλαμικό του κόμμα.
ΑΥΤΟΣ ο τρόπος σκέψης καθορίζει και τις κινήσεις τακτικής του Ερντογάν τον Ιούλιο 2020. Προς περαιτέρω εξυπηρέτηση της στρατηγικής του για την παλινόρθωση μιας νέας σύγχρονης Οθωμανικής Ηγεμονίας στην περιοχή.
Και ανάδειξης της Ερντογανικής Τουρκίας, καθ’ υπέρβαση της Κεμαλικής Τουρκίας, σε μια από τις ισοτίμως πλέον μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο.
Με τον ίδιο τον Ερντογάν επίδοξο νεο-σουλτάνο και νεο-χαλίφη, εμπράκτως αποδεικνύοντα τις ικανότητές του, ώστε να αναγνωριστεί ως ο πλέον ελπιδοφόρος αρχηγέτης των όπου γης ισλαμιστών μουσουλμάνων.
Ως είδος οιονεί παλινθρόνισης ενός ικανότερου όλων των Σουλτάνων της διαλυθείσας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Με αυτό τον τρόπο σκέψης, με τα ερντογανικά δηλαδή μυαλά, η απόφαση για την Αγία Σοφία, αποτελεί πρωτίστως άσκηση διεθνούς πολιτικής:
– Απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του κόσμου, σε παγκόσμιο ακροατήριο.
– Και προπάντων – μετά την ήττα των Τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) στην Συρία και Ιράκ – απευθύνεται στις …κερκίδες των φανατικών μουσουλμάνων.
– Ιδίως των Αδελφών Μουσουλμάνων της… αντι-τουρκικής Αιγύπτου του Σίσι.
– Για να τους αποδείξει ποιος ισλαμιστής αρχηγέτης έχει τα κότσια, την βούληση και την ισχύ να εξευτελίζει Ρώσους και Δυτικούς, για να επιβάλλει την ισλαμική του θέληση, υποσκελίζοντας και τον θεοποιηθέντα επί ένα σχεδόν αιώνα στην Τουρκία Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
ΑΠΟ της ανόδου του Ερντογάν στην εξουσία, τον Μάρτιο του 2003, είχαμε γράψει ότι για τον ίδιο ισχύει το «ουκ εά με καθεύδειν το του Κεμάλ τρόπαιον». Ο ίδιος το αποδεικνύει έκτοτε ανελλιπώς…
Ο υπέρλαμπρος στην ιστορία ελληνορθόδοξος ναός της Αγίας Σοφίας που εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄, αριστουργηματικό οικοδόμημα των μηχανικών Ανθέμιου και Ισίδωρου, είναι από την 29η Μαΐου 1453 και την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, τουρκικός. Τουρκική κατάκτηση.
Μέγα τρόπαιο της Οθωμανικής κυριαρχίας
Μετά την ήττα του Α΄ Παγκ. Πολέμου, την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την επιτευχθείσα στη συνέχεια διάσωση – οικοδόμηση της σύγχρονης Τουρκίας (του κεμαλικού κράτους), στα εδάφη που όρισε η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, από τον αναγορευθέντα και ως «πατέρα των Τούρκων – Ατατούρκ» και μονοκράτορα ως τον θάνατό του το 1938 Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος, ως «δυτικόστροφος εκσυγχρονιστής» κατήργησε και το σουλτανάτο και το χαλιφάτο και την οθωμανική γραφή και το… φέσι κ.ο.κ. η κατακτημένη από τους Τούρκους Αγία Σοφία μετατράπηκε από το 1934 σε μουσείο. Ανακηρύχθηκε πολύ αργότερα από την Ουνέσκο και ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χωρίς ποτέ, έκτοτε, να επιτραπεί η λειτουργία της ως χριστιανικού ναού ή να αποδοθεί στο ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ θα μπορούσε να επιδιώξει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την περίοδο 1994-1998 που ο ίδιος ήταν Δήμαρχος της Κωσνταντινούπολης.
Υπό την κυριαρχία όμως, τότε, του στρατο-κεμαλικού καθεστώτος της Τουρκίας θα… έσπαζε τα μούτρα του.
Θα μπορούσε να το κάνει μετά την επικράτηση της παντοκρατορίας του, ύστερα από το εναντίον του – συμφερότερο για τον ίδιο – αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και με όλους τους αντιπάλους του στις φυλακές.
Δεν το έπραξε.
Το «φύλαξε» για τις ανάγκες του Ιουλίου 2020.
Ποιές είναι αυτές;
Μόνο ο ερντογανικός τρόπος σκέψης μπορεί να αποκαλύψει…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ