Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τούτες τις ώρες στις Βρυξέλλες, την αδυναμία να βρεθεί μια λύση για την οικονομική αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κορωναϊκή πανδημία, την αδιαφορία των «εταίρων» της Ελλάδας και της Κύπρου για τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και γενικότερα όσα τραγικά και απαράδεκτα συμβαίνουν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην κατ΄ευφημισμόν Ευρωπαϊκή Ένωση, θυμήθηκα αυτά που έγραψε το 2005, ο Vladimir Boukovski,* στο βιβλίο του με τίτλο : «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια νέα Σοβιετική Ένωση;;
«…με τον ίδιο τρόπο όπως η Σοβιετική Ένωση, “αναλλοίωτη ένωση ελευθέρων δημοκρατιών”, όπως άλλωστε αναφέρεται και στον ρωσικό εθνικό ύμνο, που δημιουργήθηκε κάποτε για να φέρει την ευτυχία στην ανθρωπότητα, μια νέα ηγεμονική Ένωση προσπαθεί να αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Όπως ο σοβιετικός προκάτοχός της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλει-διαφημίζει τις αξίες και τις αρχές της ελευθερίας, της προόδου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και όπως ακριβώς ο σοβιετικός προκάτοχός της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα προκειμένου να διασφαλίσει την βιωσιμότητά της και να απαξιώσει κάθε κριτική. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετετράπη από μια απλή οικονομική ένωση σε ένα νέο γραφειοκρατικό τέρας που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις ίδιες αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Σοβιετική Ένωση».
Απευθυνόμενος δε στους ευρωπαίους πολίτες συνόψισε τις απόψεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 7 λέξεις: «έζησα στο μέλλον σας αλλά (το σύστημα) δεν δουλεύει…»
Υστερόγραφο. Με αφορμή την αδυναμία συνεννόησης για την διάθεση άμεσης ενίσχυσης στις οικονομίες που πλήττονται από τις συνέπειες του κορωναϊού, μεταφέρω χθεσινή συζήτηση μεταξύ δύο ευρωπαίων, ας πούμε αξιωματούχων :
-Δηλαδή, αν πιάσει φωτιά στο βουνό ………, θα πρέπει ο δήμαρχος της ……………, να συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο για να αποφασιστεί η αποστολή πυροσβεστικών μέσων;
-Μα αφού αυτό είναι αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου, έτσι πρέπει
-Μα η φωτιά στο βουνό…………, δεν περιμένει
-……………………
Τα αποσιωπητικά ετέθησαν σκοπίμως για να μην «κάψω» τον πληροφοριοδότη μου. Πάντως στην συζήτηση δεν μετείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τάσος Καρ.
*Vladimir Konstantinovitch Boukovski, Ρώσσος συγγραφέας, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολέμιος του τότε σοβιετικού καθεστώτος, πέρασε δώδεκα χρόνια της ζωής του ως πολιτικός κρατούμενος στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας Perm-36 και σε ψυχιατρική κλινική. Απεβίωσε το 2019, σε ηλικία 76 ετών, στην Αγγλία.
Πηγή: filotimia.blogspot.com