Πως η συμφωνία Ιράν – Κίνας θα μεταβάλλει τις ισορροπίες στην Μ. Ανατολη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιρανική Κυβέρνηση φέρεται να έχει εγκρίνει το προσχέδιο μιας συμφωνίας χρονικής διάρκειας 25 ετών, για οικονομική και πολιτική συνεργασία με την Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Middle East Eye.

Δίνοντας στην Κίνα μια μόνιμη βάση στο Ιράν, η εν λόγω συμφωνία θα ενισχύσει την περιφερειακή υπεροχή του Πεκίνου και παράλληλα θα υπονομεύσει την στρατηγική των ΗΠΑ στον Κόλπο. «Πρόκειται για μια υπερήφανη στιγμή για την ιρανική διπλωματία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ιρανικού ΥΠΕΞ, Abbas Mousavi. Η Τεχεράνη, ωστόσο, δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες της συμφωνίας, αν και πληροφορίες που δημοσίευσε το «Petroleum Economist», αναφέρουν ότι το Ιράν αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλες παραχωρήσεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών οικονομικών εκπτώσεων σε πετρέλαιο και αέριο, καθώς και την δυνατότητα καθυστερήσεως των πληρωμών έως και δύο έτη.
Το έντονο ενδιαφέρον της Κίνας για το Ιράν, πιθανότατα να αναγκάσει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την προηγούμενη προσέγγισή τους έναντι της Τεχεράνης. Εάν εφαρμοσθεί, η συμφωνία θα οδηγήσει το Ιράν σε μεγάλο βαθμό οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα, ενώ το Πεκίνο θα αποκτήσει μια μεγάλη και ασφαλή πηγή ενέργειας, καθώς και ένα ισχυρό στήριγμα στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Ήδη πληθαίνουν οι φήμες στα ιρανικά ΜΜΕ ότι η Τεχεράνη έχει παραχωρήσει την νήσο Kish στο Πεκίνο.
Παρ όλο που κάποιες πληροφορίες είναι πιθανότατα ψευδείς, το Ιράν αναμφίβολα μπορεί να προσφέρει στην Κίνα αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε λιμάνια του Κόλπου. Η συμφωνία επίσης προβλέπει την παροχή τουλάχιστον 5.000 Κινέζων ως προσωπικό ασφαλείας στις περιοχές που θα αναπτυχθούν οι κινεζικές υποδομές, στοιχείο ωστόσο που αναμφίβολα θα υπονομεύσει την πολιτική ανεξαρτησία του Ιράν, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την θέση της Κίνας όχι μόνο στην Μ. Ανατολή αλλά και στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Μέσω του Ιράν και του Καυκάσου, το Πεκίνο θα διαθέτει έναν χερσαίο διάδρομο στην Ευρώπη αλλά και την Μαύρη Θάλασσα, με τον όρο ότι η Γεωργία θα επιτρέψει στην Κίνα την πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Τα πλεονεκτήματα για το Ιράν, εφ όσον η Κίνα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, είναι η διοχέτευσις σημαντικού ποσού μετρητών στην οικονομία του, ειδικά στον ενεργειακό του τομέα (280 δισ. δολ) και στις υποδομές μεταποίησης και μεταφορών (120 δισ. δολ.) Μια τέτοια κίνηση σίγουρα θα βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας του Ιράν και θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, κατά συνέπεια θα ενισχύσει το ισλαμικό καθεστώς και θα κατευνάσει την εσωτερική αντιπολίτευση.
Στροφή προς την Ανατολή
Ωστόσο, η τύχη της συμφωνίας δεν είναι ακόμη σαφής, καθώς δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από το κοινοβούλιο. Όταν η είδηση σχετικά με τη συμφωνία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα ιρανικά ΜΜΕ, πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα μπορούσε να καταστήσει το Ιράν υπερβολικά εξαρτώμενο από την Κίνα.
Ένας σημαντικός λόγος για την ιρανική στροφή στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες -γνωστή ως στροφή στην Ανατολή- είναι η αποτυχία της Τεχεράνης να επεκτείνει τις οικονομικές σχέσεις με την Δύση ως πρελούδιο καλύτερων πολιτικών σχέσεων. Εάν η συμφωνία Ιράν-Κίνας εφαρμοσθεί, χωρίς αμφιβολία θα αναζωογονήσει την ιρανική οικονομία και θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της πολιτικής καταστάσεως στο εσωτερικό της χώρας.
Ως εκ τούτου, η εν λόγω οικονομική και πολιτική ανάκαμψη θα βελτιώσει την περιφερειακή θέση του Ιράν και ίσως ενθαρρύνει τους αντιπάλους του να μειώσουν τις εντάσεις με την Τεχεράνη, αντί να υιοθετούν «τυφλά» τις πολιτικές των ΗΠΑ. Τα αραβικά κράτη πιθανότατα να εξαναγκασθούν να προχωρήσουν στις δικές τους ειδικές συμφωνίες με την Κίνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ