Παραμύθια της "Bild" ότι… απέτρεψε η Μέρκελ χθες σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας…

46671890_403Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσέλιδα της εφημερίδας Bild μόνο με την παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ
αποτράπηκε την Τρίτη ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου. 
Μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας χθες το πρωί πως θα διεξαγάγει γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου, είχαν αρχίσει να πετούν αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας πάνω από το νησί.
Η Ελλάδα αντιδρώντας έστειλε δικά της πολεμικά προκειμένου να αναχαιτίσει τα τουρκικά. Κατόπιν αυξημένης κινητικότητας στην τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ το ελληνικό ναυτικό τέθηκε το μεσημέρι σε συναγερμό, οι άδειες των στρατιωτών ανακαλέστηκαν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο στην Αθήνα.
Το απόγευμα της Τρίτης κατέστη σαφές ότι 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνονταν σύμφωνα με πληροφορίες της Bild προς το Καστελόριζο. Παράλληλα και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλεαν προς το νησί. Η κατάσταση θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σύμφωνα με την εφημερίδα ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση. Με τη μεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επικοινώνησε τόσο με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή», ο τουρκικός στόλος άλλαξε πορεία.
Επικοινωνία Μέρκελ με Μητσοτάκη και Ερντογάν

Bild: Μόνο μετά από τηλεφωνική παρέμβαση της Α. Μέρκελ αποτράπηκε την Τρίτη ελληνοτουρκική σύρραξη

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο ότι στις τηλεφωνικές της συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε και το θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Η κ. Ντέμερ δεν θέλησε όμως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Α. Μέρκελ επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε το απόγευμα από τον έλληνα πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις νεότερες ενέργειες της Τουρκίας, δηλαδή για τα τουρκικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονταν προς το Καστελόριζο, προφανώς για να διασφαλίσουν τις γεωτρήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ανεχτεί τέτοιου είδους ενέργειες. Σε μήνυμά του στο Twitter χθες τη νύχτα ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε μεν για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κ. Μέρκελ, αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι ένα από τα θέματά τους ήταν και οι γεωτρήσεις. DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ