Οι πράκτορες της CIA που πιάστηκαν να δρουν στην Κυψέλη το 1993. Πως η τότε ελληνική κυβέρνηση τους άφησε ελεύθερους μέσα σε λίγες ώρες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάικ Μπέικερ: Από κατάσκοπος παρουσιαστής στο FOX-Τσαρλς Φάντις: Από την Αθήνα στην Orion Strategic
Το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου του 1993, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου, δύο πληρώματα της τότε Άμεσης Δράσης, μετά από τηλεφώνημα κατοίκου της Κυψέλης που έμενε στην οδό Μηθύμνης, μπλοκάρουν ένα βαν μάρκας VW, παρκαρισμένο στον αριθμό 50. Μέσα επιβαίνουν δύο Αμερικανοί υπήκοοι, οι οποίοι οπλοφορούν, ενώ στους χώρους του βαν ανακαλύπτονται περούκες, φωτογραφικές μηχανές, ασύρματοι ακόμη και στρώματα για ύπνο!

Όταν μεταφέρονται στην Ασφάλεια, ο ένας από αυτούς δηλώνει μόνο το όνομά του, αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και τονίζει «Είμαι ο Τσαρλς Φάντις, Β΄ Γραμματέας στην Αμερικανική πρεσβεία και μην τολμήσετε να μας ακουμπήσετε γιατί θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο». Ο δεύτερος δεν μιλάει πολύ, απλά ακούει τον συνάδελφό του. Έχει «υιοθετήσει» για την συγκεκριμένη αποστολή το όνομα Τζακ Καρλ Σλιούαρ και εθεωρείτο μέχρι εκείνη την νύχτα, ένας από τους πολύ καλούς επιχειρησιακούς πράκτορες του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα. Το πραγματικό του όνομα είναι Μάικ Μπέικερ και στα χρόνια που ακολούθησαν αφού πρώτα ίδρυσε μια εταιρία ασφαλείας, έγινε παρουσιαστής νυχτερινού σόου στο FOX Channel.
Αντίθετα, ο έχων εκείνο το βράδυ το γενικό πρόσταγμα Τσαρλς Φάντις, μετά την συνταξιοδότησή του από την CIA, έγραψε βιβλία και ίδρυσε την Orion Strategic Services, εταιρία που ειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας τρομοκρατικών επιθέσεων, συλλογή πληροφοριών, παρακολουθήσεις, και στα όπλα μαζικής καταστροφής.
191105143134 BAKER 3
Και οι δύο αναχώρησαν εσπευσμένα από την Αθήνα την επόμενη ημέρα, με Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος και τελικό προορισμό την Τζαμάϊκα.  Δεν ανακρίθηκαν ποτέ, μετά από συννενοήσεις ανάμεσα στην πρεσβεία και τις ελληνικές αρχές και το επεισόδιο της οδού Μηθύμνης θεωρήθηκε λήξαν. Το περιβόητο βαν με τον εξοπλισμό του, μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο γκαράζ της Αμερικάνικης πρεσβείας και δεν εξετάστηκε ποτέ από τις ελληνικές αρχές η την ΕΥΠ. Είκοσι έξι χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ του Νοέμβρη, όπου όπως αποδείχτηκε οι δύο πράκτορες της CIA στην Αθήνα είχαν στήσει μια επιχείρηση παρακολούθησης υπόπτων για συμμετοχή στην 17Ν, εξακολουθούν να ζουν ανάμεσά μας αν και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, με άλλες πλέον ιδιότητες. Δεν έχουν ξεχάσει πάντως το επεισόδιο που «σημάδεψε» την καριέρα τους σε ένα μόνο από τα δεκάδες απόρρητα κεφάλαια της θητείας τους στον κόσμο της CIA.
Μάικ Μπέικερ: Από επιχειρησιακός πράκτορας παρουσιαστής βραδινού σόου στο FOX
Όταν ο Μάικ Μπέικερ τελείωσε το πανεπιστήμιο, φανταζόταν τον εαυτό του να διαπρέπει στην δημοσιογραφία. Ήταν περίπου είκοσι τεσσάρων ετών, όταν τον προσέγγισαν άνθρωποι με πολύ καλές επαφές στην CIA-συνήθης τακτική για τους απόφοιτους πανεπιστημίων-προκειμένου να τον ρωτήσουν αν ενδιαφερόταν να κάνει καριέρα στην Υπηρεσία. Το θεώρησε μια πρόκληση και αφού πέρασε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, εντάχθηκε στους κόλπους της, για τα επόμενα είκοσι περίπου χρόνια. Πολύ γρήγορα και αφού πέρασε από την περίφημη «Φάρμα» έγινε ένας πολύ ικανός επιχειρησιακός πράκτορας που γύρισε δεκάδες χώρες του κόσμου. Καλυμμένος πίσω από διάφορες ιδιότητες και μένοντας σταθερά για πολλά χρόνια στην Βιέννη, ο Μπέικερ έφτασε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως επιχειρησιακός πράκτορας του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα.

191105143208 baker 2
Ήταν άσσος στις μεταμφιέσεις και στις παρακολουθήσεις, μέχρι το μοιραίο βράδυ της 16ης Νοεμβρίου, όταν συνελήφθη μαζί με τον Φάντις από πληρώματα της Άμεσης Δράσης στην περίφημη επιχείρηση παρακολούθησης της οδού Μηθύμνης. Έχοντας υπερβολική σιγουριά στις δυνατότητές του, ο Μπέικερ σύμφωνα με πληροφορίες, χαλάρωσε τα μέτρα ασφαλείας και πιστεύοντας ότι όλα ήταν τέλεια επαναπαύτηκε όπως και ο προϊστάμενος του Τσαλρς Φάντις. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά αργότερα στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλεϊ, Μπέικερ και Φάντις πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο από τους έλληνες αστυνομικούς.
191105143228 book faddis
Η φυγή του την επόμενη ημέρα, δεν σηματοδότησε το τέλος της καριέρας του στην Υπηρεσία, αφού παρά τις επιπλήξεις και τον παροπλισμό του για μεγάλο διάστημα από τον επιχειρησιακό τομέα, επανήλθε. Μετά την παραίτησή του, ασχολήθηκε με αρχικά τουλάχιστον με αυτό που είχε μάθει να κάνει πολύ καλά, ιδρύοντας μαζί με ένα πρώην στέλεχος της MI-5 μια εταιρία προστασίας υψηλών προσώπων, events, συνεδρίων κ.α. Η πιο μεγάλη δουλειά ήταν ο γάμος της Μαντόνα με τον σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι, όπου ο Μπέικερ και οι άνδρες του-σχεδόν όλοι πρώην πράκτορες-ανέλαβαν τα μέτρα ασφαλείας της τελετής και την προστασία του ζεύγους και των διάσημων καλεσμένων του. Στο ευρύ κοινό όμως έγινε γνωστός όταν επέστρεψε ως δημοσιογράφος πλέον και αναλυτής σε θέματα κατασκοπείας, εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ τρομοκρατίας και Μέσης Ανατολής στο FOX Channel. Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε το late night σόου «Red Eye» ενώ συμμετείχε ως ειδήμων και σε ριάλιτι κατασκοπείας βρετανικού καναλιού με τον τίτλο CIA vs. KGB.

Τσαρλς Φάντις: Ο «τσαμπουκάς» της Αθήνας και η Orion Strategic
Ο Τσαρλς Φάντις σήμερα, έχει κοιλίτσα και κάποια περιττά κιλά παραπάνω. Δεν θυμίζει σε τίποτε τον πάλαι ποτέ Αμερικανό πράκτορα που είχε το γενικό πρόσταγμα στην επιχείρηση της οδού Μηθύμνης, για την παρακολούθηση υπόπτων συμμετοχής στην 17Ν. Ήταν αυτός που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά μετά την σύλληψη του ιδίου και του Μπέικερ, κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ασφάλεια. «Το όνομά μου είναι Τσαρλς Φάντις, είμαι Β΄ Γραμματέας της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα και αν τολμήσετε να μας ακουμπήσετε θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο. Δεν απάντησε σε καμία ερώτηση των αστυνομικών για τις περούκες, τους ασυρμάτους, τις κάμερες και φυσικά το ότι τόσο αυτός όσο και ο Μπέικερ οπλοφορούσαν. Σήμερα είναι ο ισχυρός ανήρ της Orion Strategic Services ,μιας εταιρίας που εδρεύει στο Μέριλαντ, η οποία σύμφωνα με την ιστοσελίδα της προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες, τέλειους εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα αντιτρομοκρατίας, αντικατασκοπίας και στα όπλα μαζικής καταστροφής. Όπως τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα της Orion, «η εμπειρία μας είναι προϊόν δεκαετιών συλλογής πληροφοριών και επιχειρησιακών εμπειριών», κάτι που συνάδει απόλυτα με το βιογραφικό του Φάντις το οποίο είναι πληρέστατο. Σύμφωνα με αυτό, σπούδασε την δεκαετία του ’70 πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και ακολούθησαν σπουδές Νομικών στο πανεπιστήμιο του Maryland από το 1980 έως το 1983.

Υπηρέτησε στο Δικαστικό Σώμα του Στρατού των ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια, φτάνοντας στον βαθμό του λοχαγού και παραιτήθηκε για να αναλάβει βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1987. Στις τάξεις της CIA θα ενταχθεί ένα χρόνο αργότερα και αμέσως μετά την βασική εκπαίδευση θα κάνει εντατικά μαθήματα ελληνικών, στα οποία απέσπασε πολύ υψηλή βαθμολογία. Όπως ακούγεται στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών, αυτό οφείλεται μάλλον στις ελληνικές του ρίζες, όμως η ουσία είναι ότι αμέσως μετά την άψογη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μετατίθεται στην Αθήνα. Στο βιογραφικό του γράφει χαρακτηριστικά: «Αξιωματικός Επιχειρήσεων στην Ευρώπη-Καλοκαίρι 1991-Φθινόπωρο 1993», οπότε και έφυγε από την Ελλάδα, μετά το επεισόδιο της Κυψέλης. Η επόμενη μετάθεσή του ήταν στην Τουρκία, όπου ουσιαστικά παροπλίστηκε για ένα χρόνο σε γραφείο μακριά από τις μυστικές επιχειρήσεις.
57A9140D-B869-40FC-ACFF-DE020BEA3DB5
Μετά την άψογη εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας επανήλθε στο επιχειρησιακό πεδίο ως αρχηγός του κλιμακίου των πρακτόρων της CIA- ήταν πάνω από δώδεκα άτομα- στην γείτονα χώρα και οργάνωσε δεκάδες αποστολές, σε πολλές από τις οποίες έλαβε και ο ίδιος μέρος. Η καριέρα του συνεχίστηκε με προαγωγές και μεταθέσεις στην Μέση Ανατολή-φημολογείται ότι ήταν σταθμάρχης στο Ιράκ-πριν επιστρέψει οριστικά στις ΗΠΑ. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τον Μάιο του 2008 ήταν ο αρχηγός του Αντιτρομοκρατικού Τμήματος της CIA στην Ουάσιγκτον όπου διοικούσε πάνω από δέκα χιλιάδες πράκτορες επιχειρησιακούς και μη, αναλυτές κ.α. Όταν συνταξιοδοτήθηκε έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η παρακμή και η πτώση της CIA», βασισμένο στην πολύχρονη εμπειρία του.
Δεν ήταν το μόνο. Επέστρεψε συγγραφικά με το «Κωδικός: Αφροδίτη» ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αθήνα, το εξώφυλλο του οποίου στην πρώτη έκδοση ήταν η φωτογραφία που είχε δώσει στην δημοσιότητα η 17Ν μετά τις επιθέσεις στο Πολεμικό Μουσείο και στο ΑΤ΄ Βύρωνα. Πρωταγωνιστής του, ένας πρώην πράκτορα της CIA, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα για να εκδικηθεί τον θάνατο της γυναίκας του, που έγινε πολλά χρόνια πριν, κατά την διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης, όπου όλα πήγαν στραβά. Ότι περίπου έπαθε ο ίδιος, εκείνη την παγωμένη νύχτα της 16ης Νοέμβρη που πιάστηκε στον ύπνο μαζί με τον Μπέικερ στην Μηθύμνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ