Μαξίμου και ΝΔ «ξέχασαν» τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο ο Νίκος Δένδιας έκανε αναφορά σε προσωπική του δήλωση στο όνομα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Βασίλης Σκουρής ieidiseis.gr
Η απουσία και της παραμικρής αναφοράς στο όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό και άλλα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, προκαλεί ήδη μεγάλες συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Αν δεν διέλαθε κάτι της προσοχής μας, μόνο ο Νίκος Δένδιας, με την προσωπική του δήλωση για την επέτειο της μεταπολίτευσης αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και το ρόλο που αυτός έπαιξε για την ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία, έστω και αν στη ΝΔ πολλές φορές υπερτονίζουν το γεγονός.
Η «καραμανλική πλευρά», μάλιστα, φέρεται να εκτιμά ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η παράλειψη της αναφοράς από τον πρωθυπουργό στο όνομα του ιδρυτή του κόμματος, υπογραμμίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται πλέον πολύ συχνότερα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, παρά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επισημαίνοντας, προφανώς, εμμέσως πως ο επικεφαλής του κόμματος και της κυβέρνησης επιδιώκει την «αποκαραμανλοποίηση» του κόμματος, αναβαθμίζοντας τη δική του θέση και στοχεύοντας στη στρατηγική επικράτησή του στο χώρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αλήθεια πως αρχηγός αρχικά της ΝΔ και, κυρίως, εν συνεχεία, ως πρωθυπουργός, προχώρησε στην πλήρη αλλαγή της Νέας Δημοκρατίας και του ηγετικού πολιτικού της προσωπικού.
Ενίσχυσε την παρουσία των στελεχών που έχουν αναφορά προσωπικά στον ίδιο –ίσως να μην ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία εάν δεν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της- την περίοδο που υπήρξε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και περιθωριοποίησε στελέχη της παλαιότερης κατάστασης που μπορεί στη συνέχεια να του δημιουργούσαν εμπόδια στους σχεδιασμούς του. Όπως δε κάνει ο κάθε πρωθυπουργός που επιδιώκει να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων, με την είσοδό του στο Μαξίμου, αναδεικνύει πρόσωπα που έχουν την ίδια αντίληψη με τον ίδιο, αλλά και του επιτρέπουν να μην αμφισβητηθεί σε –μελλοντικές- δύσκολες στιγμές η ηγεμονία του.
Το γεγονός ότι το «καραμανλικό μπλοκ», μετά την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην παίξει πλέον ενεργό ρόλο στην καθημερινή πολιτική ζωή, δεν έχει ηγέτη, όπως και ότι δεν υπάρχει ούτε εν δυνάμει δελφίνος στο κόμμα, επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβάλλει την πλήρη κυριαρχία του. Μαζί, βεβαίως, με την απήχηση του πρωθυπουργού στην κοινωνία, καθώς αποτελεί αξίωμα στην πολιτική ζωή πως εσωκομματική αντιπολίτευση σε κυβερνών κόμμα συγκροτείται όταν ογκώνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια.
Με άλλα λόγια, η περίφημη φράση του Αχιλλέα Καραμανλή, που έμοιαζε με θέσφατο μέχρι πρότινος, πως «όποιος και εάν είναι αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα είναι …καραμανλικό», έπαυσε να ισχύει επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι θα γίνει, βεβαίως, στο μέλλον, ουδείς μπορεί να προβλέψει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ