Βουλιάζει στη Θεσσαλονίκη το επιχειρείν -Kραυγή αγωνίας από το ΕΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΕΕΘ ζητάει από την κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες ώστε να στηρίξουν με δάνεια την πραγματική οικονομία

Παρέμβαση υπέρ των επιχειρήσεων που «φυτοζωούν» στη Θεσσαλονίκη και βγάζουν κραυγή αγωνίας έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ζητώντας από την κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες ώστε να στηρίξουν με δάνεια την πραγματική οικονομία.
Το Δ.Σ. του επιμελητηρίου αποφάσισε να απευθύνει έκκληση στους αρμόδιους υπουργούς ώστε οι συστημικές τράπεζες να ακολουθήσουν κριτήρια για τις χορηγήσεις που αρμόζουν στην αντιμετώπιση μιας κρίσης και όχι τα συνήθη που ακολουθούν σε συνθήκες κανονικότητας.
«Χωρίς τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος οι επιχειρήσεις μας δεν θα τα καταφέρουν» τονίζεται στην επιστολή που στάλθηκε στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, στην οποία επίσης υπογραμμίζεται ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει τη συμπεριφορά αυτή και είτε να είχε θεσπίσει διαφορετικές διαδικασίες είτε να είχε εξαιρέσει τις τράπεζες από τα μέτρα».
Η συζήτηση έγινε με αφορμή την έρευνα που διενήργησε το ΕΕΘ, στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν μέλη του να το ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις διαδικασίες εφαρμογής των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Τα περισσότερα από τα παράπονα αυτά, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Μιχάλης Ζορπίδης, αφορούσαν τις τράπεζες που είτε καθυστερούν την προώθηση των αιτημάτων είτε εξαντλούν την υπομονή των επαγγελματιών με γραφειοκρατικές διαδικασίες ή απορρίπτουν τα αιτήματα, αρνούμενες ουσιαστικά να παίξουν τον ρόλο τους.
Το ΕΕΘ αποφάσισε να προσλάβει ειδικό σύμβουλο τραπεζικών θεμάτων, ο οποίος θα πλαισιώσει τη θεματική επιτροπή που έχει ήδη συστήσει και θα παρέχει ουσιαστική τεχνοκρατική στήριξη στα μέλη του που συνδιαλέγονται με τις τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ