Βλάβες στην καρδιά σαν της καρδιακής προσβολής αφήνει ο κορονοϊός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθημερινά βλέπουν πια το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία αναφορικά με τις επιπτώσεις που επιφέρει ο Covid-19 στους ανθρώπους που πλήττει, ενώ παράλληλα η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την ανακάλυψη του σωτήριου εμβολίου.

Τούτη τη φορά έγινε γνωστό πως η πλειονότητα των ασθενών που έχει αναρρώσει από τον νέο κορωνοϊό εμφανίζει βλάβες στον καρδιακό μυ, τέτοιες που δίνουν μάλιστα την εικόνα πως ο άνθρωπος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή!
Συγκεκριμένα, έρευνα Γερμανών επιστημόνων έδειξε ότι το 78% των ασθενών που ανάρρωσαν από τον νέο κορωνοϊό εμφάνισε δομικές αλλαγές στην καρδιά τους σαν να είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. «Εάν κρίνουμε λοιπόν από το αποτύπωμα που αφήνει στον ανθρώπινο οργανισμό η νόσος Covid-19 και συγκεκριμένα στους μυς της καρδιάς, τότε συμπεραίνουμε ότι o ιός βλάπτει σχεδόν όσο η καρδιακή προσβολή» προειδοποιούν πλέον Γερμανοί επιστήμονες. Μέλη της ερευνητικής ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης διενήργησε τη σχετική έρευνα σε δείγμα 100 ατόμων. Πενήντα από τους συμμετέχοντες ήταν υγιείς προτού νοσήσουν από τον νέο κορωνοϊό, ενώ οι υπόλοιποι είχα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νόσησαν και είτε ανάρρωσαν είτε απεβίωσαν από τον νέο κορωνοϊό παρουσίασαν τις ίδιες βλάβες στην καρδιά με αυτές που είχαν όσοι είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Οι μελέτες έδειξαν ότι πάνω από το 75% των ασθενών που ανάρρωσαν είχε υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα του, γεγονός που συνήθως υποδηλώνει ότι κάποιος υπέστη καρδιακή προσβολή.
Σε πάνω από το 60% των ασθενών που απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 εντοπίστηκε ιικό φορτίο στον καρδιακό μυ. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ότι ο νέος κορωνοϊός μολύνει άμεσα τους καρδιακούς μυς.
Πλέον καθίσταται σαφές ότι ο ιός που πλήττει το αναπνευστικό επιτίθεται επίσης στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς και σε πολλά άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και του εγκεφάλου. Ωστόσο οι νέες μελέτες ρίχνουν φως στις ανησυχητικές βλάβες που μπορεί να υποστεί η καρδιά των ασθενών με Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ