Για πρώτη φορά ίσες αποστάσεις των ΗΠΑ μεταξύ Σάρατζ και Χαφτάρ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μια… σχεδόν ουδέτερη δήλωση ο Λευκός Οίκος για πρώτη φορά δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της Λιβύης και καλεί σε εξεύρεση λύσης που θα υποστηρίζει την κυριαρχία της χώρας. Σπόντες για την παρουσία της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Το «σχεδόν» που προαναφέραμε, κολλάει στο κάλεσμα για αποστρατικοποιημένη λύση στις περιοχές Σύρτη και αλ-Τζόύφρα, το οποίο ευνοεί την κυβέρνηση Σάρατζ και όχι τον Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει αυτές τις δύο περιοχές.

Η δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Robert C. O’Brien σχετικά με τη Λιβύη:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά από την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Λιβύη. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην ξένη στρατιωτική συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μισθοφόρων και ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων, από όλες τις πλευρές. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες ξένων δυνάμεων για εκμετάλλευση της σύγκρουσης – για παράδειγμα, με τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας ή με έλεγχο των πόρων που ανήκουν στο λαό της Λιβύης – αποτελούν σοβαρές απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και το παγκόσμιο εμπόριο.

Επιπλέον, αυτές οι προσπάθειες υπονομεύουν τα συλλογικά συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή της Μεσογείου. Η κλιμάκωση θα εμβαθύνει και θα παρατείνει τη σύγκρουση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες για τη Λιβύη, και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πλευρά που κερδίζει. Οι Λίβυοι μπορούν να κερδίσουν μόνο εάν ενωθούν για να ανακτήσουν την κυριαρχία τους και να ανοικοδομήσουν μια ενοποιημένη χώρα.

Ως ενεργός, αλλά ουδέτερος, παίκτης, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν διπλωματική εμπλοκή 360 μοιρών με τη Λιβύη και τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη της σύγκρουσης για να βρουν μια λύση που υποστηρίζει την κυριαρχία της Λιβύης και προστατεύει τα κοινά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων και των εταίρων μας .

Προς τούτο, καλούμε όλα τα μέρη – τόσο εκείνα που είναι υπεύθυνα για την τρέχουσα κλιμάκωση όσο και εκείνα που εργάζονται να την τερματίσουν – να επιτρέψουν στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου να συνεχίσει το ζωτικό έργο της, με πλήρη διαφάνεια και να εφαρμόσει μια αποστρατικοποιημένη λύση για τη Σύρτη και τη αλ-Τζόύφρα, να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να οριστικοποιήσουν την εκεχειρία στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνομιλιών 5 + 5 υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ