Οριοθέτηση με Αίγυπτο χωρίς Καστελόριζο και τμήμα της Ρόδου στον 27.59 μεσημβρινό δυτικώς.
Σε μια, καταρχήν ευνοϊκή για τα εθνικά συμφέροντα, συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο η οποία «σκίζει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο στην μέση και αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και επήρεια – μειωμένη όμως -στα ελληνικά νησιά κατέληξαν χθες στην Αίγυπτο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ομόλογος του κύριος Σάμεχ Σούκρι.
Συμφωνία, η οποία μαζί με την ελληνοϊταλική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ενισχύει την νομική θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά και σε πιθανή παραπομπή της διαφοράς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (καθώς τρία κράτη της Μεσογείου ακυρώνουν με συνθήκες το τουρκικό επιχείρημα πως τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) ωστόσο αφήνει εκκρεμές για το μέλλον το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ρόδου και ειδικότερα του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει το ποσοστό της επήρειας με την οποία υπολογίζεται η συνεισφορά της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και άλλων νησιών στην οριοθέτηση και κάνει διά του ΥΠΕΞ γενικόλογη αναφορά στις «πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας».
Το μέλλον θα δείξει πόσο θα μας βοηθήσει ή θα μας κοστίσει η ευέλικτη εφαρμογή του Δικαίου της θάλασσας. Αν η επήρεια των νησιών μας μειώνεται λίγο δε γεννάται θέμα. Αν μειώνεται πολύ – ειδικά για Κρήτη, Ρόδο- αλλάζει η συζήτηση.
Το μείζον εδώ πάντως και αυτό αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά του Νίκου Δένδια είναι πως με την έστω τμηματική οριοθέτηση (η Ελλάδα δεν απεμπολεί άλλωστε κάποιο κυριαρχικό δικαίωμα της εκ πρώτης) η Ελλάδα εισβάλλει κατά 100 ολόκληρα μίλια μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, 99 μίλια για την ακρίβεια.
Με το τουρκολιβυκό μνημόνιο Τουρκία και Λιβύη «συναντώνται» συνοριακώς και οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες 47 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης. Με το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο Ελλάς και Αίγυπτος συναντώνται συνοριακώς και οριοθετούν ζώνες 52 μίλια νοτιότερα από το σημείο συνάντησης Τούρκων και Λιβύων. Δηλαδή 52 συν 47, 99 νοτίως της Κρήτης!
Ακυρώνοντας έτσι την παράνομη οριοθέτηση των Τούρκων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης εκεί που είναι χωροθετημένα τα ελληνικά οικόπεδα! Με αυτά υπόψη ο Νίκος Δένδιας περικύκλωσε με τις οριοθετήσεις του με Ιταλία-Αίγυπτο, την Λιβύη και τώρα την πιέζει να οριοθετήσει νότια της Κρήτης με την Ελλάδα!
Την ίδια ώρα η Αίγυπτος αμφισβήτησε την επίμαχη τουρκική Navtex νοτίως της Κρήτης με το επιχείρημα πως παραβιάζει την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική καθώς η Ελλάδα δεν είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο στην διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Κάλυψαν μεγάλη απόσταση οι Μητσοτάκης- Δένδιας. Ωστόσο αφήνει ανοικτά ζητήματα στο μέτρο που και οι δύο συμφωνίες Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο επιδρούν σε επήρειες νησιών και σε εύρος θαλασσίων ζωνών και ειδικότερα χωρικών υδάτων.
Η μεγάλη διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει. Είμαστε σε καλύτερη θέση καταφανώς σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο αλλά όλα θα κριθούν από την διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Από ό,τι φαίνεται η ΑΟΖ των Δωδεκανήσων του Καστελόριζου περιλαμβανομένου και του επίμαχου σημείου νοτίως της Κρήτης θα συζητηθούν κυρίως με την Τουρκία!
Πηγή: «ΕΣΤΙΑ»