Στο έλεος του κορονοϊού οι επτά στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην οικονομία από ένα δεύτερο lockdown κρούουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

«Δεύτερο lockdown θα σήμαινε διάλυση της οικονομίας, θα σήμαινε ύφεση της τάξης του 30%-40%» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, καλώντας για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση να στηρίξει σήμερα επιχειρήσεις και εργαζομένους ώστε να περιοριστούν τα επερχόμενα λουκέτα και οι απώλειες θέσεων εργασίας.

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων σήμερα, για να αποφύγουμε ένα δεύτερο καταστροφικό lockdown αύριο» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με το επιμελητήριο, ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, έστω και μικρότερης έντασης, συνοδευόμενο από ένα νέο lockdown, θα φέρει έκρηξη ανεργίας και «λουκέτων» στην αγορά, οδηγώντας το σύνολο της οικονομίας στο απόλυτο αδιέξοδο.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπως η Πλάκα και το Μοναστηράκι, το 30%-40% των επιχειρήσεων σε τουρισμό και εστίαση δεν έχει ανοίξει, ενώ και τα εμπορικά καταστήματα, παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, δεν έχουν ικανοποιητικά έσοδα.

Περιγράφοντας αναλυτικά τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις, ο β΄ αντιπρόεδρος του ΕΕΑ Νίκος Κογιουμτσής επισήμανε ότι εφτά στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο»». Αναφερόμενος ειδικά στις εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις, είπε ότι η μείωση του τζίρου αγγίζει το 80%-90% και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα κάνουν τζίρο του χρόνου τον Μάρτιο, αν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να πληρώνουν το ενοίκιό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ