Ανησυχία για φθινόπωρο της οργής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχία στην κυβέρνηση προκαλεί το απειλητικό ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέο, μεγαλύτερο κύμα απολύσεων και λουκέτων στην αγορά από Σεπτέμβριο.

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν φθινοπωρινό πακέτο μέτρων με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων και παράλληλα συζητείται νέα παράταση του μέτρου των ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από τη μείωση των ενοικίων, ενώ δρομολογούνται νέες αναστολές στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών.

Στο τραπέζι βρίσκονται, ακόμα, προτάσεις για έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οι εργαζόμενοί τους υφίστανται συνέπειες τις οποίες η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει.

Τα απανωτά Ρίχτερ στην οικονομία έχουν θέσει σε επιφυλακή το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι κραδασμοί από την κρίση είναι πλέον πολύ ισχυροί, με τον Προϋπολογισμό να δέχεται συμμετρικό χτύπημα από τη βουτιά στα έσοδα και τις αυξημένες κρατικές δαπάνες. Ο λογαριασμός της ζημιάς ξεπέρασε τα 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν οι εισπράξεις του Ιουλίου μετά την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες.

Η κατάσταση υποχρεώνει το Γενικό Λογιστήριο να αναπροσαρμόσει υποχρεωτικά όλα τα μεγέθη αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς η επαγγελματικού τύπου κυβερνητική αισιοδοξία δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι σε διαρκή πορεία επιδείνωσης και το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης φτάνει ήδη τα 6,8 δισ. ευρώ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο αν. υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «το ποιοι και πόσοι φόροι θα μειωθούν θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις αντοχές του Προϋπολογισμού». Διευκρίνισε πάντως ότι «όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα». Υπό αυτές τις συνθήκες στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου, ώστε να μην ακροβατούν στο κενό. Το εύφλεκτο υλικό που έχει αρχίσει να σωρεύεται στην οικονομία και τροφοδοτείται και από τις χρονοβόρες διαδικασίες εκταμίευσης των πόρων από τα ευρωπαϊκά πακέτα (SURE, Ταμείο Ανάκαμψης) είναι πλέον επικίνδυνο και στοιχειώνει τις νύχτες των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο εκδίδοντας ένα νέο ομόλογο, πιθανότατα 5ετούς διάρκειας, αν και υπάρχουν σκέψεις για re-opening προηγούμενης έκδοσης.

πηγή: «δημοκρατία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ