Να μας σύρει σε διάλογο με την Τουρκία θέλει η Γερμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια μεσοβέζικη, στα όρια της προχειρότητας και της πρόκλησης, στάση επέλεξε να κρατήσει το Βερολίνο -ακόμα μία φορά- αναφορικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, η γερμανική κυβέρνηση -διά στόματος τόσο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου- κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα να ξεκινήσουν διάλογο εφ’ όλης της ύλης, αφήνοντας έτσι περιθώρια στην Τουρκία, μη διαμηνύοντας απερίφραστα πως οι περιοχές στις οποίες σκοπεύει να ερευνήσει είναι περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα!

Κάνοντας λόγο για «διαφιλονικούμενα ζητήματα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως, παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις εκ νέου εντάσεις, «το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας -και ελπίζουμε και να λύσουν- τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προτίθεται να μεσολαβήσει ξανά μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το Βερολίνο ανησυχεί για τις εξελίξεις και πως «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές», χωρίς να δώσει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία.

Ελάχιστα πιο σκληρή στάση τήρησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπό του Κρίστοφερ Μπούργκερ να βάζει «χέρι» στην Άγκυρα για την απόφασή της να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. «Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή τη χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα κοντύτερα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.» τόνισε και πρόσθεσε πως ο υπουργός Εξωτερικών επικοινωνεί και με τις δύο πλευρές κι όπου μπορεί να φανεί χρήσιμος θα το κάνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ