Πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βλέπει γερμανικό think tank.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και την εύφλεκτη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο να απασχολούν την Ευρώπη, γερμανικό think tank, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης Ελλάδας – Τουρκίας.

«Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης» δήλωσε ο Στέφαν Ρολ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Εγγύς και Μέσης Ανατολής του think tank «Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου», προσθέτοντας πως η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ έχει προκαλέσει σημαντική ένταση στην Άγκυρα.

«Ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα, και σίγουρα όχι η Αίγυπτος, αναζητούν την ένοπλη σύγκρουση, κυρίως επειδή το αποτέλεσμα θα ήταν αβέβαιο. Όμως, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει σε αυτή περιοχή. Ξαφνικά, κάπου πέφτουν μερικοί πυροβολισμοί και απότομα αυτό το περιστατικό αναπτύσσει τη δική του δυναμική» ανέφερε ο αναλυτής, ο οποίος όμως εκτιμά πως είναι πιο πιθανή μια τουρκοαιγυπτιακή συμπλοκή σε λιβυκό έδαφος, κυρίως τώρα, που το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο έχει δώσει «πράσινο φως» στον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι για μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

«Οπωσδήποτε, αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» επεσήμανε. «Το θεωρώ πάντως ρεαλιστικό η Αίγυπτος να παρέμβει στη Λιβύη με στρατεύματά της. Στόχος τους θα είναι να υπερασπιστούν τα υπάρχοντα μέτωπα. Δεν πρόκειται για μια επεκτατική στρατηγική. Πρόθεση δεν θα είναι η προέλαση ως την Τρίπολη, ρισκάροντας μια άμεση σύγκρουση με την Τουρκία. Η Αίγυπτος θέλει να υποστηρίξει τους συμμάχους της, τις δυνάμεις γύρω από τον στρατηγό Χαφτάρ» εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής.

Στην κατάσταση, που μυρίζει μπαρούτι, σύμφωνα με τον Ρολ, δεν φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει η Ουάσινγκτον, που ως τώρα δεν δείχνει να έχει αποφασίσει ποια πλευρά θα στηρίξει, αλλά ούτε και η Ε.Ε., που προς στιγμήν αποτυγχάνει ως μεσολαβητής.

Πηγή: newsbreak.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ