Το ρεπορτάζ προφανώς από άγνοια, δεν αναφέρει την κυριότερη υπόθεση των εισαγγελέων. Αυτή της ΕΛΣΤΑΤ που ειναι αλληλένδετη με τα CDS! Σε λίγο, περισσότερα.
της Εύας Καραμανώλη από το euro2day.gr
Στον υπουργό Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή αναφορικά με τις συνθήκες παραίτησης των δύο οικονομικών Εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη από τα καθήκοντά τους.
Στο πόρισμά του ο κ. Μακρής καταγράφει τα πραγματικά περιστατικά τα οποία ωστόσο δεν αξιολογεί ως ποινικά ή πειθαρχικά επιλήψιμα.
Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, κύρια αιτία παραίτησης των δύο Εισαγγελέων ήταν το νομοσχέδιο με το οποίο επί της ουσίας αντικαθίστανται.
Οι δύο εισαγγελείς κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν παρεμβάσεις για τις εξής τρεις υποθέσεις τις οποίες διερευνούσαν: την υπόθεση των CDS, τη λίστα του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, κ. Κουσελά για τους φοροφυγάδες καθώς και μια υπόθεση με εμπλεκόμενη τράπεζα.
Για την υπόθεση του CDS υποστήριξαν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και ο επόπτης του Αρείου Πάγου τους ζήτησαν να είναι σύντομοι στη διερεύνηση της υπόθεσης λόγω της σοβαρότητάς της. Ο κ. Μακρής κρίνει ότι η ενέργεια αυτή ήταν νόμιμη.
Ως προς την υπόθεση με τη λίστα των φοροφυγάδων οι δύο Εισαγγελείς διέταξαν προκαταρκτική εξέταση, ωστόσο όπως επεσήμαναν τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όσο και ο επόπτης, τους επεσήμαναν ότι είναι μια βιαστική ενέργεια και θα έπρεπε πρώτα να διαπιστώσουν εάν όντως υπάρχει λίστα. Στην υπόθεση αυτή οι δύο Εισαγγελείς αφήνουν αιχμές ότι ενδεχομένως η ηγεσία του Αρείου Πάγου να δέχθηκε πιέσεις από πολιτικό παράγοντα.
Όσον αφορά στην τρίτη υπόθεση με εμπλεκόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υποστηρίζουν ότι κάποιος δημοσιογράφος τους επεσήμανε ότι στα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται από τον υποδιοικητή ασφαλείας του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι δύο Εισαγγελείς απευθύνθηκαν στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και ζήτησαν την προστασία της ασφάλειάς τους.
Ο κ. Μακρής επισημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να κάνουν μήνυση και υποβάλλουν καταγγελία για την παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Επίσης αναφέρουν ότι συνταξιούχος Αρεοπαγίτης τους ζήτησε πληροφορίες για την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης. Και οι ίδιοι πάντως επισημαίνουν ότι δεν εξέλαβαν τις παρεμβάσεις αυτές ως σοβαρές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα του κ. Μακρή δεν αναφέρεται ούτε ο δημοσιογράφος ούτε η τράπεζα που ερευνούσαν ενώ δεν ερωτήθηκαν συγκεκριμένα επ’ αυτών ούτε από τον κ. Μακρή.