Γράφει η Ανακόντα
Ημερίδα ΤΕΕ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
(http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/teliko_programma.pdf)
Τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ!
Χαίρομαι που μετά από ΑΠΕΙΡΟ καιρό που φωνάζω για την ΑΜΕΣΗ στελέχωση της ΕΔΕΥ, επιτέλους δηλώσατε ότι την επόμενη εβδομάδα προχωράτε. Αρκεί τα άτομα του ΔΣ να μην είναι 7 φίλες, αδελφές, ξαδέλφες ή μιλημένες. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, που να ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ.
Άτομα με εμπειρία στο χώρο, αν έχουν όρεξη να προσφέρουν, ας προσφέρουν ως επιστημονικό προσωπικό, όπως προβλέπεται από το Ν.4001/2011, όχι για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής, της διαχείρισης και των διαπραγματεύσεων – ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ…
Αλλά από εκεί και πέρα το ΧΑΟΣ!
Θα πάρω μόνο δύο παραδείγματα για να σας δείξω τί επιπτώσεις μπορεί να έχει η τρία-πουλάκια-κάθονταν ψευδαίσθηση του ελέγχου που έχουν μερικοί:
1. Ασφάλεια δεδομένων και διαπραγματευτικός κίνδυνος.
Φανταστική ιστορία: Μια φορά και έναν καιρό ήταν κάποια εταιρία, η οποία αγόρασε τα δεδομένα ερευνών για το οικόπεδο 12 της Κύπρου και θεώρησε ότι η πιθανότητα 10% να βρεθούν αξιοποιήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου ήταν πραγματική!!! – και ΔΕΝ πήγε να επενδύσει!!!
Και, εντελώς απρόσμενα, αναπάντεχα, καταιΓΙΔΑ φυσικού αερίου στο 12!!! Πω, πω, τί συμβαίνει, έτσι ξαφνικά…
Ηθικό δίδαγμα φανταστικής ιστορίας:
Η ασφάλεια δεδομένων και η ικανότητα στρατηγικής διαχείρισής τους είναι ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για την επιλογή των εταιριών και τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.
2. Στρατηγική προσδιορισμού παραγωγής σε περιβάλλον γενικής ισορροπίας και διαπραγματευτικός κίνδυνος.
Φανταστική ιστορία: Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια εταιρία σε ολιγοπωλειακό περιβάλλον, η οποία, προφανώς, παρήγαγε με βάση τη διαμόρφωση της διεθνούς τιμής στην οποία και η ίδια συμμετείχε (δεν θέλω να πιάσω τα περί Cournot, Dixit, κτλ για να μην κουράσω).
Κάποιος λοιπόν, που υποτίθεται ότι προστάτευε τα εθνικά συμφέροντα, δεν φτάνει που δεν καταλάβαινε ότι διαχείριση έργων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ παρακολούθηση της σύμβασης και get-together to-know-us-better, αλλά έφτιαχνε μπλε και κόκκινα διαγράμματα παραγωγής, διαφορετικά για το αν η παραγωγή είναι αυξημένη στην αρχή ή αργότερα με βάση το κοίτασμα, τους πλανήτες, τα λουλούδια στη Χαρά Βέρρα, αλλά όχι το παγκοσμιοποιημένο μεν, άμεσα ελεγχόμενο από τις εταιρίες παραγωγής δε, σύστημα τιμολόγησης!!!
Ηθικό δίδαγμα φανταστικής ιστορίας:
Κάθε ένας στο τομέα του: όπως ενημερωθήκατε και με λεπτομέρειες στη δημόσια διαβούλευση για το ΠΔ, οι ειδικότητες που αναφέρει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ο νόμος πρέπει να τύχουν ΣΕΒΑΣΜΟΥ.
ΥΓ. Σας ευχαριστώ που είχατε το ανοιχτό μυαλό να καταλάβετε και να ενσωματώσετε στο Ν. 4001/2011 τα σχόλιά μου σχετικά με τη διαφορά γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης και πραγματικής διαχείρισης των εν λόγω έργων για την ΕΔΕΥ. Κάτι πρέπει να κάνετε για να γίνει ευρύτερα κατανοητό, γιατί, όπως αποδείχτηκε, υπάρχει ΣΚΟΤΟΣ – και θα ήταν άδικο σε μερικούς αερολόγους που προετοιμάζονται για να πουλήσουν τον εαυτό τους με διάφορους τρόπους –υπόγειους, κυκλικούς και υπέργειους– να θεωρήσουν ότι μπορούν να καλύψουν αυτή την εθνική ανάγκη επειδή οι κολλητοί τους έχουν μερημνήσει.