Ο εικονιζόμενος κύριος είναι ο κύριος Τσαμαδάκης κατα κόσμον Τσαμάζ που ηγείται του οργανισμού. Διαβάστε το παλαιότερο άρθρο για το θέμα.
Δείτε τώρα τα φρέσκα:
Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι“, όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερη ανάρτησή μας διαφωνεί με την παρακμιακή αισθητική που αναδύει η γνωστή διαφήμιση του Ομορφάντρα με τα περίεργα γούστα.
Πρόκειται για μια χυδαιότητα η οποία μάλλον απομακρύνει τους καταναλωτές του ΟΤΕ με άποψη και οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να ταυτισθούν με τέτοιες παρακμιακές καταστάσεις. Κι αν ο Ομορφάντρας της διαφήμισης ζει ένα όνειρο και δεν πρέπει να τον ξυπνάμε, ο ισχυρός άντρας του Οργανισμού λογικά θα ζει έναν εφιάλτη ύψους 5 δις ευρώ!
Τόσα είναι τα δάνεια του Ομορφάντρα στις τράπεζες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αχιλλέα Τόπα στον ΣΚΑΙ>
Η μείωση του δανεισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον όμιλο ΟΤΕ τα επόμενα έτη δεδομένου του συνολικού τραπεζικού δανεισμού του ομίλου που ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μιχάλη Τσαμάζ, ο όμιλος θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το Φεβρουάριο του 2014, ενώ οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν εντός του 2013 ανέρχονται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο για την αποπληρωμή των δανείων μέσα στο 2013 θα προκύψει ένα κενό της τάξεως των 700 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΟΤΕ, γεγονός που θα αναγκάσει την επιχείρηση να λάβει μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό.
Ήδη η διοίκηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των οικονομικών της επιχείρησης, που όπως όλες οι υπόλοιπες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καλούνται να λειτουργήσουν υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω της έλλειψης πίστωσης, αλλά και της υψηλής φορολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι η φορολογική επιβάρυνση που υφίσταται ο ΟΤΕ αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από αντίστοιχές επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας η φορολογία ως ποσοστό της τιμής ανέρχεται σε 26,4%.
Υπό αυτές τις συνθήκες η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς σε περίπτωση που συνεχιστούν τα προβλήματα άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες αλλά και το γενικότερο δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί ο ΟΤΕ να αναθεωρήσει όλο το μοντέλο λειτουργίας του αλλά και το πρόγραμμα επενδύσεων.
Η προτεραιότητα μείωσης του δανεισμού του ΟΤΕ κατέστη σαφής και από την διοχέτευση των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που μπήκαν στα ταμεία της επιχείρησης από την πώληση του ποσοστού ύψους 20% που διατηρούσε ο ΟΤΕ στην Telecom Serbia, απευθείας στις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων.
Μεσοσταθμικές μειώσεις 11%
Ο ΟΤΕ αναμένεται να εξοικονομήσει 150 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία με την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η οποία προβλέπει μεσοσταθμικά μειώσεις ύψους 11% τα επόμενα τρία έτη. Περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο επιπλέον θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση επιδομάτων που θεωρούνται αναχρονιστικά, τη μείωση υπερωριών αλλά και από τις αλλαγές που προωθούνται στη δομή της επιχείρησης.
Ο στόχος είναι το κόστος μισθοδοσίας να μειωθεί κατά 300 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία, να διαμορφωθεί δηλαδή στα 460 εκατομμύρια ευρώ από 760 εκατομμύρια που ήταν το 2010. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ το κόστος μισθοδοσίας μπορεί να μειωθεί περαιτέρω με τη συνταξιοδότηση εργαζομένων που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά και από την αναδιοργάνωση τμημάτων του ομίλου ΟΤΕ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο περικοπής του δέκατου τρίτου και δέκατου τέταρτου μισθού σε περίπτωση που θεσπιστεί αυτό νομοθετικά από την κυβέρνηση και ισχύσει για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του ΟΤΕ, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι η ενοποίηση του ΟΤΕ με την Cosmote, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια.
Εντός του έτους αρκετοί εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλο διακριτό τμήμα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσαμάζ. Η κίνηση αυτή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να μπορεί ο ΟΤΕ να πουλάει τα προϊόντα του στη λιανική αγορά φθηνότερα και αυτό διότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για να καθορίσει την τιμή χονδρικής στα προϊόντα τηλεπικοινωνίας χρησιμοποιεί ως κόστος προσωπικού όχι το πραγματικό αλλά αυτό που θα είχε ένας αποτελεσματικός πάροχος. Αντιθέτως όμως, για τον καθορισμό λιανικής τιμής των ίδιων προϊόντων χρησιμοποιεί το πραγματικό κόστος μισθοδοσίας που έχει ο ΟΤΕ.
Ως εκ τούτου, με τη μεταφορά προσωπικού σε άλλο τμήμα, ο ΟΤΕ θα εμφανίζει χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας με ταυτόχρονη μείωση της τιμής των προϊόντων του που πωλούνται στη λιανική.
Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στην πρόθεση της επιχείρησης να διενεργήσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση του δορυφόρου Hellas Sat. Όπως είπε το 2018 ολοκληρώνεται η δραστηριότητα του δορυφόρου ενώ πρόσθεσε ότι συμφέρει το ελληνικό κράτος να πωληθεί ο δορυφόρος εντός του 2012. Ο ΟΤΕ, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν πρόκειται να επενδύσει σε άλλο δορυφόρο.