Ευχαριστήριος Επιστολή
Προς Διεθνές Δικαστήριον Χάγης
Του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ
Αξιότιμοι και σεβαστοί κ.κ. Δικασταί,
1. Εν πρώτοις θα ήθελα να σας ζητήσω μια τεράστια συγγνώμη, καθότι εσχάτως απασχολούμε συχνάκις και καθ’ υπερβολήν το σεβαστόν σας Δικαστήριον. Ήδη εντός του τελευταίου διμήνου χρειάσθηκε να εκδώσετε δύο αποφάσεις που αφορούν ελληνικά ζητήματα (Σκοπιανό και Γερμανικές αποζημιώσεις Διστόμου). Σας παρακαλώ να δείξετε λίγη κατανόηση για το φόρτο εργασίας στον οποίο σας υποβάλλουμε. Θεωρώ ότι απομένει μόνον μία επιπλέον υπόθεσις, η αφορώσα τον καθορισμό υφαλοκρηπίδος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με την αντικειμενικότητα η οποία σας διακρίνει θα εκδικάσετε και αυτή την υπόθεση καθορίζοντες την υφαλοκρηπίδα στο «Πασα-λιμάνι» και στο «Τουρκο-λίμανο», αμφότερα ευρισκόμενα εν Πειραεί και ανήκοντα, όπως και η ονομασία των αποδεικνύει εις την Τουρκίαν. Ό,τι βρίσκεται ανατολικώς του «Πασα-λιμένος» και του «Τουρκο-λιμάνου» θα ανήκει εις την Τουρκία και ό,τι δυτικώς (ήτοι Κορινθιακός, Πατραϊκός και Ιόνιον Πέλαγος) εις την Ελλάδα, και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.
2. Το ότι και οι δύο αποφάσεις είναι εναντίον της Ελλάδος κατανοούμε ότι είναι τυχαίο (τι είπατε; δε νομίζετε) και τελείως συμπτωματικό.
Ξέρετε εμείς εδώ στην Ελλάδα συμβολίζουμε τη δικαιοσύνη με την τυφλή Θέμιδα που κρατά τη ζυγαριά. Υποθέτω ότι στη Χάγη συμβολίζετε τη δικαιοσύνη ως μονίμως αλλήθωρη που κρατά την ΄΄παλάντζα΄΄.
3. Όσο κι αν μας δυσαρέστησαν οι αποφάσεις σας, εν τούτοις εκτιμούμε κατά βάθος το ότι δεν ενδώσατε στις αφόρητες πιέσεις που σας άσκησε η οικονομική και πολιτική υπερδύναμη που ονομάζεται Ελλάς, εναντίον μιας μικρής και ανίσχυρης οικονομικά χώρας της Γερμανίας, αποδεικνύοντας ότι στην απονομή της διεθνούς δικαιοσύνης μεταξύ χωρών, σε καμιά περίπτωση δεν επικρατούν το συμφέρον και το δίκαιο του ισχυρού αλλά μόνον το περί δικαίου αίσθημα.
4. Σας ευχαριστούμε επίσης διότι δεν εφαρμόζετε το απάνθρωπο δόγμα «ουαί τοις ηττημένοις». Έτσι, ενώ η Γερμανία ηττήθηκε στον πόλεμο, εσείς της φέρεσθε με μεγαλοψυχία και ούτως αναδεικνύεται νικήτρια στις δικαστικές διαμάχες.
5. Επίσης θα ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δεν επαινούσαμε το συμβολισμό της τελευταίας δίκης για το Δίστομο : Γερμανο-Ιταλική διαφορά με εκφώνηση της απόφασης από τον Ιάπωνα Πρόεδρο του Δικαστηρίου : σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά, όλος ο άξονας παρών! Μοναδικοί απόντες από τη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Δικαστηρίου οι 218 νεκροί της θηριωδίας του Διστόμου! Η αθώωση του κατηγορουμένου ερήμην…των θυμάτων του!
6. Σας συγχαίρουμε δημοσίως και για τη συντριπτική πλειοψηφία ψήφων δικαστών με τις οποίες εκδόθηκαν οι προαναφερθείσες αποφάσεις σας : 15:1 και 13:2. Τόσο υψηλά ποσοστά της τάξεως του 90% στην πολιτική μεν σημαίνουν προκατασκευασμένο αποτέλεσμα, όχι όμως και στη δικαιοσύνη. Πάντως την επόμενη φορά που θα μας αφορά σας ευχόμεθα να τα εκατοστίσετε!
7. Εκτιμούμε ιδιαίτερα και το ζήλο σας για την καταδίκη των Σέρβων καταζητούμενων. Τι κρίμα που μέσα στο φόρτο αυτό δεν εκάνατε το παραμικρό για την Κυπριακή τραγωδία. Κύπρος γιοκ!
8. Ιδιαιτέρως σας ευγνωμονούμε, διότι χάρη στην απόφασή σας αυτή μορφωθήκαμε (ή και παρα-μορφωθήκαμε) νομικώς, καθότι εντρυφήσαμε σε δύσκολους και πολύπλοκους νομικούς όρους του Διεθνούς Δικαίου, όπως είναι η ετερο-δικία. Μάθαμε λοιπόν, χάρη στην άψογα τεκμηριωμένη απόφασή σας, ότι με τον ίδιο νόμο που τη γλίτωναν οι Αμερικανοί μεθυσμένοι πεζοναύτες επί εποχής βάσεων, που μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν και τους κάλυπτε η ετερο-δικία, με την ίδια αρχή λοιπόν του δικαίου τη γλιτώνουν και τα Ναζιστικά κτήνη από τις θηριωδίες τους προς άμαχους, ανυπεράσπιστους ακόμα και έγκυες γυναίκες ή βρέφη.
Κύριοι δικασταί της Χάγης να χαίρεσθε το νομικό σας πολιτισμό. Δεν τον ζηλεύουμε. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Σας τον χαρίζουμε. Όλος δικός σας!
9. Ευχαριστούμε και διότι μας προστατεύετε. Αν επιδικάζονταν αποζημιώσεις, θα ήτο ως να κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε εμείς οι χρεοκοπημένοι, εσείς φροντίζετε για τις ηθικές αξίες μας.
10.Εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης για όλα τα ανωτέρω, θα επιθυμούσα μαζί με την επιστολή μου αυτή να σας αποστείλω και ορισμένα βιβλία. Σίγουρα διαθέτετε πολυμάθεια και νομική σοφία, αλλά μην περιφρονήσετε και τα ταπεινά αυτά ελληνικά βιβλία :
§ Το πρώτο είναι η Βίβλος. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς είσθε καλοί Χριστιανοί και όλοι σας πολύ καλοί άνθρωποι. Θα ήθελα μόνο να βρείτε έναν στίχο από όλη την Αγία Γραφή : του προφήτη Ησαΐα 26,9β΄ : «Δικαιοσύνην μάθετε, οι ενοικούντες επί της γης». Όταν αναφέρεται σε όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον σε σας.
§ Το δεύτερο είναι τα «Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη» που τα υπαγόρευσε ο Γέρος του Μωριά στο δικαστή Γεώργιο Τερτσέτη. Εκεί θα μάθετε για την ιστορία δύο θαρραλέων Ελλήνων δικαστών, του Τερτσέτη και του Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση καταδίκης του σε θάνατο και το πλήρωσαν με διώξεις.
§ Και τέλος το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη για τους παρακάτω στίχους:
Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη εσύ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη
λησμονάτε τη χώρα μου.
Αξιότιμοι κύριοι Δικασταί,
Κάποιος εδώ στην Ελλάδα έκανε το λογοπαίγνιο :
΄΄Χάγη΄΄ : ΄΄χάδι΄΄ (για τους Γερμανούς), ΄΄χάρη΄΄ (για τα συμφέροντα των ισχυρών), ΄΄χάλι΄΄ (για το περί δικαίου αίσθημα των λαών).
Και τελικά ποιος ΄΄χάνει΄΄ ;
Εσείς ως σοφοί, ίσως γνωρίζετε την απάντηση καλύτερα από όλους μας.
Με τον προσήκοντα σεβασμό
ΙΑΛ
Δημότης Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρρας
ΕΛΛΑΔΑ
ΥΓ: Αξιοσέβαστοι κ.κ. Δικασταί, σε κάποιες εξαιρετικές στιγμές και σε ορισμένους ανθρώπους δίδεται η ευκαιρία με μια και μόνη τους ενέργεια να υπερβούν τα όριά τους, να επιτύχουν την «κάθαρσιν» (κατά την αρχαιοελληνική έννοια) και να αποτελέσουν σύμβολα και πρότυπα. Νομίζω ότι πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων τη δική σας ευκαιρία ζωής, αρκούμενοι σε απολιθωμένους νόμους, επαγγελματικούς νομικισμούς και ακροβατικούς λεγκαλισμούς. Τι κρίμα…