18/05/2021

ΠΑΣΟΚΟΙ βουλευτές ζητούν με επιστολή τους εξεταστική για την ΕΛΣΤΑΤ! Πάνε να γλιτώσουν τις εκλογές και τον πέλεκυ!

selective default1

Μόνο έτσι θεωρούν πως γλιτώσουν τις εκλογές και την καριέρα τους αφού πρέπει πρώτα να κλείσει η υπόθεση!

Εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ζητούν με επιστολή τους 111 βουλευτές του κόμματος.

Είναι ο μόνος τρόπος για να παρατείνουν τη θητεία της κυβέρνησης, αφού όταν μια εξεταστική είναι σε εξέλιξη, πρέπει να ολοκληρωθεί για να προκηρυχθούν εκλογές!

Η επιστολή:

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Πρόταση Σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των Ελληνικών στατιστικών στοιχείων κατά το άρθρο 68 παρ. 2 του Συντάγματος, αρθρ. 144 επ. Κανονισμού της Βουλής.

Δώσαμε και δίνουμε μία εξαιρετικά δύσκολη μάχη για τη σταθεροποίηση και ανάταξη της οικονομίας μας. Την ίδια ώρα η αξιοπρέπεια του πολίτη και της χώρας πληγώνονται από τη διαρκή επαναφορά του ζητήματος της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων του 2009.

Αυτή η συζήτηση εκθέτει τους θεσμούς της πολιτείας στον πολίτη. Δυναμιτίζει την αποδυναμωμένη εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος. Αυξάνει την ανασφάλεια και εκθέτει διαρκώς τη χώρα σε διεθνές επίπεδο. Και μάλιστα αυτή την περίοδο, που η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς εταίρους της, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ελάφρυνση του χρέους, της διαμόρφωσης της νέας Δανειακής Σύμβασης και της εφαρμογής του Μηχανισμού Στήριξης.

Η Ελληνική πολιτεία τα τελευταία δύο χρόνια ανέλαβε νομοθετικές και δομικές πρωτοβουλίες ακριβώς για να αποκατασταθούν πλήρως η διαφάνεια και η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών και στατιστικών δεδομένων.

Χαρακτηριστικά, θεσπίστηκε η ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας – που ελεγχόταν από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών – και ιδρύθηκε η «Ελληνική Στατιστική Αρχή» (η ΕΛΣΤΑΤ) – η οποία λογοδοτεί απευθείας στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, υιοθετήθηκε ο νόμος περί Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Ευθύνης. Έχουν διαμορφωθεί και αναπτύσσονται σύγχρονοι μηχανισμοί παρακολούθησης των δημοσίων εσόδων και δαπανών σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού. Έχει ενισχυθεί η λογοδοσία με τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων δαπανών στο διαδίκτυο (Διαύγεια). Έχει καθιερωθεί η μηνιαία δημοσιοποίηση των ταμειακών δεδομένων εσόδων και δαπανών για όλο το δημόσιο και έχει επιβληθεί η υποχρέωση της στατιστικής ενημέρωσης όλων των φορέων του δημοσίου, προκειμένου να είναι εφικτή η χρηματοδότησή τους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

Παρόλα αυτά, αντί να αναδεικνύουμε το επίπεδο διαφάνειας και συμμόρφωσης προς τα προβλεπόμενα ευρωπαϊκά πρότυπα, που έχουμε καταφέρει ως χώρα, πολλοί συνεχίζουν στο δημόσιο διάλογο να επικαλούνται επιχειρήματα για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Αυτή η αμφισβήτηση είναι απολύτως επιζήμια για την εικόνα της χώρας. Είναι απολύτως παραπλανητική σε σχέση με το μέγεθος της ευθύνης που πρέπει ως πολιτεία να αναλάβουμε για ένα πραγματικό πρόβλημα, όπως είναι η δημοσιονομική κατάρρευση, η κρίση δανεισμού και τελικά η αποδυνάμωση συνολικά της Ελληνικής οικονομίας.

Το έλλειμμα του 2009, είναι γεγονός ότι έχει αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για την κρίση δανεισμού, αλλά κυρίως για την κρίση εμπιστοσύνης των αγορών και των διεθνών μας εταίρων.

Το ύψος του ελλείμματος του 2009 συνεχίζει να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, παρόλο που έχει μετρηθεί από την Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή και έχει επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Είναι πράξη ευθύνης από την πλευρά της Ελληνικής πολιτείας να άρει κάθε επιφύλαξη γύρω από την αξιοπιστία των Ελληνικών στατιστικών στοιχείων, δηλαδή των δεδομένων με τα οποία μετράται και αξιολογείται το αποτέλεσμα της προσπάθειας των Κυβερνήσεων και των θυσιών των Ελλήνων πολιτών.

Και με την έννοια αυτή, είναι επιβεβλημένο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο να διερευνήσει:

Ποιοι παράγοντες, ποια μέτρα, ποιες συνθήκες οδήγησαν στη διαμόρφωση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους του 2009.

Ποιες διαρθρωτικές αδυναμίες, που υφίστανται διαχρονικά, έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί, για να μην φτάσει η Ελλάδα να αμφισβητείται διαρκώς ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών της δεδομένων.

Για τους λόγους αυτούς

Οι υπογράφοντες βουλευτές ζητούμε να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος, αρθρ. 144 επ. Κανονισμού της Βουλής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης της αποτύπωσης των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους, ώστε να πληροφορηθεί η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια γι’ αυτό το πραγματικά κρίσιμο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ