15/05/2021

Τρείς νέους όρους μας έβαλε η τρόικα

papadimos troika1Με νέες απειλές και όρους πιέζει την Αθήνα η τρόικα.

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών έθεσε τρείς νέους όρους, προκειμένου να συνεχίσουν το πρόγραμμα.

Οι ευρωπαίοι εταίροι – και κυρίως η Γερμανία – εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την μετά – εκλογών εποχή στην Ελλάδα.

Πέραν των έγγραφων δεσμεύσεων που έλαβαν χθες από του δυο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, η τρόικα φέρεται να ζήτησε νέους όρους, όπως:

*ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θα προωθεί την εφαρμογή του νέου μνημονίου,

*την αναδιάρθρωση του χρέους πέρα από το PSI, αφού ΔΝΤ και Κομισιόν εκτιμούν με βάση τις αναλύσεις τους ότι το ελληνικό χρέος δεν θα πετύχει το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 και θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις. Μάλιστα, η έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για χρέος 128% του ΑΕΠ, ενώ ακόμα και αν υπάρξει αναθεώρηση δεν υπολογίζεται να πέσει κάτω από το 125% του ΑΕΠ, δημιουργώντας – προ το παρόν – ρήγμα στις διαβουλεύσεις.

*Τρίτος όρος, που παρουσιάζεται ως ο πλέον βασικός, φαίνεται να είναι η δημιουργία ενός δεσμευτικού λογαριασμού για την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων απευθείας στους δανειστές της χώρας.

Αυτός ο λογαριασμός θα έχει ως στόχο να εισέρχονται χρήματα από δημόσια έσοδα, τα οποία θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων και έπειτα η τρόικα να εκταμιεύει τα ποσά με τη μορφή των δανείων που γνωρίζουμε έως τώρα. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να αποφύγουν τις προκαταβολές χρημάτων προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ