ΒΙΟΙ ΜΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

…… Μητρός τε και πατρός τε και άλλων προγόνων απάντων
τιμιώτερον έστιν η πατρίς ……..
ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Επειδή αυτοί λένε ότι αγαπάνε την πατρίδα και θέλουν να την βοηθήσουν, θα αντιπαραβάλω τα Έργα και τις Ημέρες τους , με αυτά του Κυβερνήτη κόντε Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο κόντε Καποδίστριας (Κέρκυρα 1776-Ναύπλιο 1831 ), ήταν γόνος εύπορης οικογένειας από την πόλη Κάπο ντ Ίστρια της Δαλματίας. Ήταν ο πρώτος Κυβερνήτης και θεμελιωτής του νέου Ελληνικού κράτους. Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση τον εξέλεξε στις 14/4/1827 Κυβερνήτη, και στις 13/1/1828 έφτασε στο Ναύπλιο για να αναλάβει το τιτάνιο έργο του.
Αυτοί, γύρω στα 1981 και λίγο πριν, απόβαση έκαναν στην Ελλάδα –με την ψήφο μας
δυστυχώς- ζηλεύοντας τη δόξα του ισοπεδωτή της Καρχηδόνας ,Σκιπίωνα του Αφρικανού.
Ο Κυβερνήτης κόντε Καποδίστριας αρχίζει να δημιουργεί από το χάος που βρήκε,-και με τον περισσότερο κορμό της χώρας ακόμα σκλαβωμένο –το νέο κράτος .
Αυτοί, παρέλαβαν μια ευημερούσα πατρίδα ,χωρίς χρέη ,και την παραδίδουν ζητιάνα αποικία σκλαβωμένη .
Ο Κυβερνήτης πρώτα έκοψε νόμισμα, – τους γνωστούς φοίνικες –σύστησε Τράπεζα, Ταχυδρομείο, Δικαστήρια, χώρισε την χώρα σε νομούς και έβαλε σ΄εφαρμογή κώδικες νόμων.
Αυτοί, την αιώνια απόδειξη της ύπαρξης ενός Έθνους, απαρνήθηκαν, επιβάλλοντας ένα νόμισμα καταστροφικό και όλους τους νόμους παραμέρισαν κάνοντας το άδικο, νόμο τους και οδηγό.
Ο Κυβερνήτης εργάστηκε με σύστημα και υπομονή, συγκρότησε υπό την Προεδρία του ένα συμβούλιο, το γνωμοδοτικό σώμα [Πανελλήνιον]. Ακόμα ίδρυσε σχολεία, βιβλιοθήκες μουσείο.
Αυτοί, σαν ξένοι κατακτητές, γκρεμίζουν την Παιδεία, εξορίζοντας την Γνώση, από την Γενέθλια γη.
Ο Κυβερνήτης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη γεωργία, ίδρυσε Γεωργική σχολή στην Τίρυνθα, όπου έβαλε να καλλιεργήσουν για πρώτη φορά την πατάτα.
Αυτοί, αστόχαστα τα θεία δώρα της Δήμητρας και της Αθηνάς τον αγαπημένο καρπό ξερίζωσαν, σπρώχνοντας τώρα στην πείνα το λαό τους.
Ο Κυβερνήτης έδειξε την αγάπη του για τους πενόμενους αγωνιστές καθώς και για τα ορφανά του πολέμου, ιδρύοντας ορφανοτροφείο στην Αίγινα.
Αυτοί, στους σεβάσμιους γέροντες και τα ανάπηρα παιδιά, κόβοντας την σύνταξή τους, στο θάνατο βίαια σπρώχνουν, θεωρώντας τους, βάρος περιττό.
Ο Κυβερνήτης φρόντισε για το στρατό, κανόνισε τα της στρατολογίας, ίδρυσε την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και κυνήγησε τους κουρσάρους που ρήμαζαν τα νησιά του Αιγαίου. Ξεκαθάρισε ακόμη την Στερεά Ελλάδα από τα απομεινάρια των τούρκων.
Αυτοί, τους φύλακες του Έθνους υποβάθμισαν και τώρα σύρουν στα δικαστήρια τις Καλές Ελπίδες, τον Εκλεκτό Ανθό, κι΄αφήνουν τους τούρκους , ελεύθερα να αλωνίζουν.
Ο Κυβερνήτης, ερχόμενος στο Ναύπλιο προτίμησε για κατοικία του ένα σπίτι απλό.
Αυτοί, έκτισαν τεράστια παλάτια για να στεγάσουν την κενότητα τους.
Ο Κυβερνήτης παράλληλα, φρόντιζε η καθημερινότητά του, ακόμη και η τροφή του, να είναι απλή και λιτή.
Αυτοί, σαν τον Ερυσίχθονα τα πάντα καταβροχθίζουν στο πέρασμά τους. Το τέλος αυτού του άπληστου βασιλιά, το΄χουν σκεφθεί;
Ο Κυβερνήτης με την πολιτική του υπέρ του φτωχού λαού, δυσαρέστησε πολλούς από τους παλιούς προύχοντες και πολιτικούς, και ακόμα παλιούς αγωνιστές της Ανεξαρτησίας.
Αυτοί, τα άνομα συμφέροντα αγκάλιασαν σφιχτά, και είχαν το λαό τους, αποπαίδι.
Ο Κυβερνήτης μέσα στα άλλα του καθήκοντα, έστελνε επιστολές για συμπαράσταση και βοήθεια στους πλούσιους ομογενείς μας στο εξωτερικό, γράφοντάς τους ότι ο ίδιος έχοντας διαθέσει όλη του την περιουσία, δεν είχε άλλο τι, και ζητώντας τους να στείλουν χρήματα, τρόφιμα και ότι άλλο μπορούσαν. Αρωγό στην προσπάθειά του αυτή, είχε και τον φίλο του Ελβετό Φιλέλληνα τραπεζίτη, Ευνάρδο.
Αυτοί, περιτρέχοντας την Ευρώπη, στιγματίζουν τον ίδιο το λαό τους, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε συμπάθεια και βοήθεια από τους ξένους. Η περιουσία τους δε, όλο και αυγαταίνει.
Ο Κυβερνήτης παράλληλα με την εσωτερική αναμόρφωση, είχε να παλέψει και στο εξωτερικό, με τον Αυστριακό Μέτερνιχ και την Ιερά Συμμαχία του, εχθρό άσπονδο κάθε ελευθερίας. Ο Καποδίστριας –ο επικίνδυνος ανατροπέας κατά τον Μέτερνιχ-, με θάρρος και διπλωματική δεινότητα αντιμετώπιζε τους τότε ισχυρούς και πάλευε για τα δίκια της πατρίδος του.
Αυτοί, στέκονται σαν ταπεινά άλαλα ανδράποδα μπροστά στη φράου Μέρκελ και τον υπόλοιπο ανίερο εσμό.
Ο Κυβερνήτης έπαιξε βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης. Η Ελβετία του οφείλει την οργάνωση σε καντόνια και τη δημιουργία του ομόσπονδου κράτους της. Η Γαλλία του οφείλει τον μη διαμελισμό της και το Βέλγιο, χάρη στις ενέργειές του απόκτησε την Ανεξαρτησία του. Οι Ελβετοί ευγνώμονες τον ανακήρυξαν πολίτη της Γενεύης και έστησαν ανδριάντα του. Ακόμα υπάρχει στην Αγία Πετρούπολη, στην πλατεία Γκρετσέσκαγια Πλόσαν- ελληνική πλατεία- ο ανδριάντας του προς τιμή του ρόλου που διαδραμάτισε στα πολιτικά πράγματα της Ρωσίας.
Αυτούς,-όπως συμβαίνει με όλους τους προδότες- στο τέλος με χλεύη θα τους ανταμείψουν τα ξένα τους τ΄αφεντικά.
Δυστυχώς τα συμφέροντα των κοτζαμπάσηδων, η μεγαλομανία τους και η δίψα για την εξουσία, μαζί με τον ύποπτο ρόλο των Αγγλογάλλων , όπλισαν τα χέρια του Κωνσταντίνου και Γεωργίου Μαυρομιχάλη, οι οποίοι τον χτύπησαν κατάστηθα στις 9/10/1831 έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του Ναυπλίου.
Αυτοί, με το ίδιο τους το χέρι στόχευσαν την πατρίδα κατάστηθα και τράβηξαν την σκανδάλη με απονιά, πιόνια των Γερμανογάλλων και της δίψας τους για εξουσία.
Ο Καποδίστριας αν κυβερνούσε την Ελλάδα μερικά χρόνια ακόμα, άλλη θα ήταν η μοίρα αυτού του τόπου και θα είχαμε αποφύγει πολλά δεινά. Αργότερα κατάλαβαν το μέγεθος της εθνικής συμφοράς από το χαμό του. Η σορός του ενταφιάστηκε στην Κέρκυρα και η πατρίδα τιμώντας την μνήμη του έστησε δύο μαρμάρινους ανδριάντες, ένα στο Ναύπλιο και ένα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που φέρει το όνομά του.
Για τον Πολυνείκη, βρέθηκε μια στοργική αδελφή, μια Αντιγόνη, για να τον θάψει, να μη τον ατιμάσουν τα σκυλιά.
Γι αυτούς, η ίδια η γη η Ελληνίς θα τους εμέσει, φάσματα πλανόμενα αιωνίως θα ‘ναι, θλιβερά.
…….Και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ΄ανθρώποις τοις νουν έχουσι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Με εκτίμηση,
Αγγελική. Π

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ