Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομη η αναδρομική μείωση των επιδομάτων στους χαμηλοσυνταξιούχους!

Απόσυρση ή τροποποίηση της εγκυκλίου για την αναδρομική μείωση των επιδομάτων σε χαμηλοσυνταξιούχους ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας παράνομη αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

Υποστηρίζει ότι η ρύθμιση είναι προβληματική, αφού επιχειρείται η εκ των υστέρων νομιμοποίηση της πρακτικής της Διοίκησης.

Ο νόμος 3845/2010 όριζε ότι κάθε συνταξιούχος, συνεπώς και οι δικαιούχοι σύνταξης μικρότερης από τα 400 ευρώ, δικαιούτανεπιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, ύψους 400, 200 και 200 ευρώ, αντίστοιχα.

Σε μεταγενέστερη Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίστηκε ότι σε συνταξιούχους με μειωμένη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας ή σύνταξης λόγω θανάτου, για ποσό κάτω των 400 ευρώ «τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας δεν μπορεί να είναι μικρότερα των ποσών που ελάμβαναν με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις».

Ωστόσο, και κατά παράβαση όλων των παραπάνω, «στην εγκύκλιο 53/2010 του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., επαναλαμβάνεται μεν σχεδόν κατά λέξη η παράγραφος της απόφασης, πλην όμως η λέξη «μικρότερα» έχει αντικατασταθεί με τη λέξη «μεγαλύτερο» («το ποσό του επιδόματος Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του ποσού που ελάμβαναν ως δώρο [.] με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις»), αναστρέφοντας έτσι πλήρως το νόημα της πρόβλεψης του νόμου. Αντίστοιχη πρακτική ακολούθησαν και άλλα ταμεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ