9/05/2021

Αύξηση αποτελεσματικότητας αξιοποίησης, όχι κονδυλίων.

Array

3891598626 93a482bc05Γράφει η Ανακόντα.

Μας πήραν χαμπάρι και οι πέτρες. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν πάνε σε έργα που προκαλούν μεγέθυνση αλλά, όταν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες υλοποίησης ολοκληρώνονται, σε έργα-κουφάρια: άσχετα, ξεκάρφωτα, πομπώδη ως προς τον τίτλο αλλά ανένταχτα σε κάποια στρατηγική, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν εταιρίες ‘με κατανόηση’, φίλους και συγγενείς, και άλλα συναφή.

Η λύση για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας υλοποίησης; “Strengthening the administrative capacity”, είπε ο Πρωθυπουργός. Τί να σημαίνει άραγε αυτό;

Δε γνωρίζω αν τον έχει ενημερώσει κάποιος ως προς τα διαδικαστικά, αλλά η θεσμική έλλειψη γνώσεων ακόμα και για τα στοιχειώδη είναι παροιμιώδης. Οποιοδήποτε νοήμων ον έχει ασχοληθεί στην Ελλάδα με το αντικείμενο on the record θα πει “τα πράγματα είναι καλά, θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα, αυτό που έχει σημασία είναι η άμεση ενεργοποίηση όλων των έργων για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά” και off the record θα πει “έλα μωρέ μακάκα, ρίξτε χύμα το χρήμα στην αγορά ΤΩΡΑ για να κινηθούμε – ποιά ανάπτυξη και κουραφέξαλα”.

Αυτά νομίζουν ότι δεν τα ξέρουν οι αλλοδαποί όταν τους ζητούν να στηρίξουν τη χώρα με FDI; Ποιός είναι ο στόχος από την οπτική των διεθνών επενδυτών; Όπως λέει η απεσταλμένη των Dow Jones Newswires & Wall Street Journal, “return of the country to normality”: αυτό ΔΕΝ είναι η προ-11/11/11 κατάσταση… Το λένε καθαρά: σε ανώμαλο περιβάλλον δουλειά δεν κάνουν, λεφτά δεν πρόκειται να φέρουν.

Η ανωμαλία δεν έπεσε από τον ουρανό, βρίσκεται εκεί που θεωρεί ο Πρωθυπουργός πως χρειάζεται απλά ένα strengthening: κάποιος θα πρέπει να του πει πως, όσο και με ό,τι μέσο και να προσπαθήσεις, δεν μπορείς να βελτιώσεις τους ατροφικούς μύες ενός 90χρονου τόσο ώστε να τον κατεβάσεις αξιοπρεπώς σε αγώνα Muay Thai.

Χρειάζεται στρατηγική και καθαρό αίμα, στοιχεία πλήρως ασύμβατα με το λήπτη στην κατάσταση που βρίσκεται.

Δε χρειάζεται να πιστέψει εμένα για την κατασκευαστική ανικανότητα των ανακυκλούμενων ‘αρμοδίων’ και την δομική ασυμβατότητα οποιασδήποτε υγιούς οριακής τροποποίησης: αρκεί να πιστέψει τον έμπιστο φίλο του από τα παλιά.

http://olympia.gr/2012/02/07/δεν-υπάρχει-έως-και-σήμερα-συγκροτημέ/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ