Tα μεταλλευτικά αποθέματα στο υπέδαφος της Ελλάδας είναι πάνω από 28 δις ευρώ, χωρίς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

cebcceb1cebdceb9ceb1cf84ceb7cf82Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης στην ημερίδα του ΥΠΕΚΑ, με θέμα “Εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών”.

Πιο συγκεκριμένα και στην εισαγωγή της ομιλίας του ανέφερε: 

Κυρίες και Κύριοι,Η Μεταλλευτική βιομηχανία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κάθε φορά κυρίαρχες εθνικές και κυρίως διεθνείς οικονομικο-πολιτικές συγκυρίες, πολύ περισσότερο σήμερα, στη μέση μιας βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης με ρίζες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές.

Στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε ετησίως περισσότερους από 3 δις τόνους Ορυκτών Πρώτων Υλών από τις οποίες, αν εξαιρέσουμε τα αδρανή υλικά στα οποία παρουσιάζεται σχετική αυτάρκεια, η ΕΕ εισάγει το 70%! Ειδικότερα, στην περίπτωση των ορυκτών που έχουν χαρακτηριστεί ως «κρίσιμα» (σπάνιες γαίες, μέταλλα υψηλής τεχνολογίας, κλπ) η εξάρτηση πλησιάζει σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%. 

Σε μια εποχή που το μεγάλο ζητούμενο είναι η Ανάπτυξη, οι ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν να αποτελέσουν μια νέα πηγή πλούτου, εσόδων και θέσεων εργασίας της χώρας.  

Τα συνολικά μεταλλευτικά αποθέματα στο υπέδαφος της Ελλάδας είναι τρέχουσας αξίας δεκάδων δις ευρω (το ΙΓΜΕ τα υπολογίζει σε πάνω από 28 δις ευρώ), χωρίς ασφαλώς στους παραπάνω υπολογισμούς να συμπεριληφθούν και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 

Η Χώρα μας μπορεί να θεωρηθεί από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης.

Σήμερα απασχολούνται στον κλάδο περίπου 20.000 άμεσα εργαζόμενοι και 80.000 έμμεσα. Ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος είναι έντονα εξωστρεφής, με περίπου το 75% των πωλήσεών του να κατευθύνεται σε εξαγωγές. Στον τομέα της εξόρυξης η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις πρώτες 10 θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από πλευράς αριθμού επιχειρήσεων και ανταγωνιστικότητας, αφού διαθέτει περίπου 600 επιχειρήσεις του κλάδου σε σύγκριση με τις περίπου 1.500 που έχουν χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/03/t-28.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ