(Συνέντευξη του τομεάρχη Εργασίας της Ν.Δ Νίκου Νικολόπουλου στην Χρύσα Ταβουλάρη για λογαριασμό της RealNews)
Οι αποκλίνουσες τάσεις στην Κεντροδεξιά και ο συνακόλουθος πολυκερματισμός αποδυναμώνουν την ιδεολογική υπεροχή της παράταξης και μειώνουν τη δυνατότητα για μια ισχυρή κεντροδεξιά πλειοψηφία , δηλώνει στη Real news ο Νίκος Νικολόπουλος, αν και εκτιμά ότι οι νέοι σχηματισμοί δεν θα επιβιώσουν. Όσο για τους διαγραμμένους, όπως λέει, εμφανώς προσπαθώντας να οικοδομήσει γέφυρες, «ο Σαμαράς ξέρει να θυμάται, αλλά ξέρει και να… ξεχνάει. Ο ίδιος, εξάλλου, μίλησε για την ανάγκη μιας πανστρατιάς, που τη χρειάζεται όχι μόνο η παράταξή μας, αλλά και η χώρα».
Μπορεί η Ν.Δ. να υποσχεθεί καλύτερες ημέρες; Και, αν ναι, πότε;
Η Ν.Δ. έχει πει ότι θα δουλέψει ατελείωτα για να συμμαζέψει τα ερείπια που αφήνει πίσω της η σύντομη αλλά οδυνηρή για τη χώρα και τον λαό διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό υποσχόμαστε… Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Για να επιστρέψει η ελπίδα και για να σταματήσουν οι άσκοπες και άδικες θυσίες των πολιτών.
Γι’ αυτό, μη μας ζητάτε υποσχέσεις ζητήστε μας να μην…κοιμηθούμε μέχρι να ξαναβρούν το χαμόγελό τους οι Έλληνες!
Ακούμε τις τελευταίες ήμερες για επίορκους υπάλληλους στο IΚΑ, στα υπουργεία κ.λπ., και το ερώτημα είναι: τώρα το ανακαλύψαμε;
Όχι, φυσικά. Μπορεί η συγκεκριμένη υπόθεση των υπαλλήλων του ΙΚΑ να αποκαλύφθηκε τώρα, αλλά για να μη μένουμε στην περιπτωσιολογία, όλοι έχουμε καταλάβει εδώ και πολλά χρόνια πως η διαφθορά και η λοβιτούρα έχουν ριζώσει μέσα στο ευρύτερο σύστημα της δημόσιας διοίκησης διαβρώνοντας τη λειτουργία και τη δομή της αλλά και δυσφημώντας το σύνολο των ανθρώπων της.
Όλοι συμφωνούμε πως πολλά πρέπει να αλλάξουν, ειδικότερα για το ΙΚΑ. Έπρεπε όμως να αρχίσει να λειτουργεί το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για να εντοπισθεί η λοβιτούρα. Ένα σύστημα που ολοκληρώθηκε το 2009 και η σημερινή διοίκηση του ΙΚΑ αξιοποίησε. Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, είναι να τολμήσουμε. Απλές και λογικές κινήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η Ν.Δ. θα επιδιώξει συμμαχίες ή πρέπει να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές;
Νομίζω πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφής. Η Ν.Δ. ζητάει αυτοδυναμία για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και να γίνει πολύ περισσότερο πειστική αλλά και… πιεστική προς τους εταίρους της στην Ευρώπη για τις αλλαγές που απαιτούνται στο Μνημόνιο. Υπάρχουν, άραγε, άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα υιοθετήσουν το πρόγραμμα της Ν.Δ. και θα μπουν μαζί της στην ίδια μάχη; Λυπάμαι, αλλά δεν το βλέπω… Το ΠΑΣΟΚ μάλλον αναζητάει συνενόχους για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής ή ρόλο εξιλέωσης την επόμενη και πολύ δύσκολη ημέρα του, οι δυνάμεις της Αριστεράς παραμένουν εγκλωβισμένες σε έναν μονότονα καταγγελτικό λόγο χωρίς ρεαλιστικό αντίκρισμα και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που τώρα σχηματοποιούνται, δείχνουν πως στοχεύουν μόνο σε εκλογικά οφέλη από το θυμικό των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, όμως η Ν.Δ. θα επιδιώξει την εθνική συνεννόηση και τη συνεργασία με όλες τις πλευρές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και θέλουν να συνεισφέρουν στον αγώνα για έξοδό της από την κρίση. Σε κάθε περίπτωση, αυτονοήτως θα σεβασθούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Πού, κατά τη γνώμη σας, οφείλονται οι ανακατατάξεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς με τη δημιουργία νέων σχημάτων;
Προσπαθώντας να δω λογικά και ψύχραιμα τη συνολική εικόνα, πιστεύω πως σε μια εποχή τόσων -και τόσο έντονων- ανατροπών- στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, είναι φύσει αδύνατο να μην υπάρξουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό συνολικότερα και φυσικά και στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Ωστόσο, το θέμα είναι αν οι δημιουργίες νέων πολιτικών σχηματισμών σηματοδοτούν και την παραγωγή νέων πολιτικών ιδεών. Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν το βλέπω. Βλέπω μια κομματική παραγωγή, που δεν συνοδεύεται όμως από παραγωγή νέας πολιτικής. Και, εν τοιαύτη περιπτώσει, αυτές οι ανακατατάξεις μοιάζουν με τους κύκλους που σχηματίζονται στο νερό όταν ρίξεις μια πέτρα, οι οποίοι μετά από λίγο χάνονται. Η Ν.Δ. παραμένει η μήτρα παραγωγής πολιτικής στον κεντροδεξιό χώρο. Συμπερασματικά, οι αποκλίνουσες τάσεις στην Κεντροδεξιά και ο συνακόλουθος πολυκερματισμός κομμάτων αποδυναμώνουν την ιδεολογική υπεροχή της παράταξης και της μειώνουν τη δυνατότητα να υπάρξει αύριο μια ισχυρή κεντροδεξιά πλειοψηφία. Γιατί αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια σταθερή κυβέρνηση κι αυτήν μόνο η Ν.Δ. μπορεί να τη δώσει.
Θα ήταν εφικτή μια επαναπροσέγγιση δυνάμεων, εν όψει μάλιστα της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης;
Επί της αρχής είμαι πάντοτε υπέρ των συνθέσεων. Προτιμώ να ενώνω από το να χωρίζω. Είναι εφικτή όμως σήμερα η επαναπροσέγγιση που λέτε; Η Ν.Δ., σταθερά και αμετακίνητα, επί δυόμισι χρόνια υποστήριξε αυτό που προέτασσε το εθνικό συμφέρον. Και το έκανε, είτε ήταν αρεστή είτε όχι, μην κοιτάζοντας το πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος. Έτσι και τώρα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον έχουμε γνωστοποιήσει τα προτάγματα της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθήσουμε, και «όσοι πιστοί προσέλθετε».
Δεν πιστεύουμε πως η συμπόρευση, η συνοδεία γίνεται με τη λογική της θεσιθηρίας και της κομματικής ιδιοτέλειας και του βολέματος. Αυτοί που από την αρχή ή και στη συνέχεια δεν κατανόησαν τον Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκαν εκτός κόμματος. Είναι δυνατόν, στη συνέχεια, να καταλάβουν πως ο Σαμαράς δεν αστειεύεται σε όσα έχουν να κάνουν με την ανάγκη μιας ποιοτικής αλλά και ουσιαστικά εθνικής πολιτικής και να επανακάμψουν; Μακάρι να συμβεί αυτό! Το λέω με όλη μου την καρδιά και πιστεύω πως ο Σαμαράς ξέρει να θυμάται, αλλά ξέρει και να… ξεχνάει. Ο ίδιος εξάλλου, μίλησε για την ανάγκη μιας πανστρατιάς που τη χρειάζεται όχι μόνο η παράταξή μας αλλά και η χώρα.
Η επίθεση της Ν.Δ. στην Αριστερά είναι κίνηση αμυντική στην άνοδο που καταγράφει ή ένας τρόπος συσπείρωσης των συντηρητικών ψηφοφόρων;
Κατά τη γνώμη μου, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η Ν.Δ., μετά τη μεγάλη ήττα των εκλογών του 2009, κατάλαβε πως θα έπρεπε να προβάλει με σαφήνεια την πολιτική και ιδεολογική της ταυτότητα. Είναι μια μεγάλη λαϊκή και δημοκρατική παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Τη μαζικότητα και τη δυναμική των λαϊκών στρωμάτων που τη στηρίζουν δεν μπορεί ούτε να την κρύβει, ούτε να δέχεται να υποκύπτει στην ηγεμονία κάποιων αριστερόστροφων ιδεοληψιών που επί πολλά χρόνια θέλησαν να ηγεμονεύσουν τον τόπο. Η Ν.Δ. σέβεται όλους τους πολιτικούς χώρους αλλά η Αριστερά δεν μπορεί να συνεχίσει να μονοπωλεί κάποιους όρους όπως το τι είναι δημοκρατικό ή όχι, τι είναι προοδευτικό ή όχι.
Έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο. Θα το αντέξει η όποια νέα κυβέρνηση;
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως, προκειμένου να απομακρυνθεί η χώρα από το χείλος του γκρεμού και να ολοκληρωθεί το κούρεμα του χρέους, ψηφίσαμε και πράγματα που δεν τα πιστεύουμε. Γι αυτό και επιδιώκουμε την αυτοδυναμία, ώστε με όπλο μας μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να επιδιώξουμε αλλαγές στο Μνημόνιο και αναπροσαρμογές προς όφελος των πολιτών, θέλουμε να γνωρίζουν όλοι, ωστόσο, πως η Ν.Δ., ως κυβέρνηση, ούτε θα δώσει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε ξένο να αμφισβητήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τη φερεγγυότητά της ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά ούτε και θα καταθέσει τα όπλα για τις αλλαγές που ζητάει επί του Μνημονίου.