Η έννοια του “μιαρού Έλληνα” που εισήγαγε ο “φιλέλληνας” τέως πρωθυπουργός, μπορεί ακόμα να στοιχειώνει την πολιτική ζωή της Ελλάδας με φοβικά σύνδρομα μειονεξίας και φοβικότητας, στον Πειραιά όμως έχει γκρεμιστεί προ πολλού.
Τι και άν έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής εσωστρέφειας και μοιρολατρείας όπου ακόμα και το δικαίωμα στην Ελληνικότητα δαιμονοποιείται και αμφισβητείται από αυτούς που γνωρίζουν την σημασία της ηθικής κατάπτωσης στην ανάκτηση πλήρους ελέγχου ενός λαού… Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος έχει συγκρουστεί έμπρακτα τόσο με την έννοια της παθητικής αντιμετώπισης λεόντειων πολιτικών, όσο και με την απόπειρα ηθικής συρρίκνωσης μίας χώρας πολιτισμικού φωτοδότη της ανθρωπότητας.
Η σύγκρουση με τους ισχυρούς και τους προθύμους απαιτεί πολιτική αποφασιστικότητα. Αυτή κατακτάται μόνο με έναν ισχυρό κώδικα αξιών τον οποίο ο ίδιος ο δήμαρχος Πειραιά έχει καθορίσει: “ο πολιτικός δεν κερδίζει τέσσερα χρόνια εξουσίας. Επωμίζεται 4,000 χρόνια ιστορίας”. Με αυτή την ηθική παρακαταθήκη, η πολιτική ανδροπρέπεια είναι το φυσικό επακόλουθο που θα οδηγήσει στην απόρριψη επιχειρησιακής ηττοπάθειας είτε αυτή εκφράζεται με μνημόνια οικονομικής υποταγής ή με τετελεσμένα αυθαιρεσίας υπέρ συμφερόντων που βλάπτουν τον πολίτη, τον Δήμο, την Πατρίδα.
Αυτή είναι η απλή εξήγηση της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής κοινωνικών παροχών, σε μία πόλη που κανένα παιδί δεν βρίσκεται εκτός παιδικών σταθμών ενώ ο εθελοντισμός διαχέεται από την επιστημονική υπευθυνότητα που προσφέρει ιατρική φροντίδα, εως την κοινωνική συνεργασία που στεγάζει ανθρώπους χωρίς να τους υποβιβάζει στο επίπεδο κομπάρσου προκλητικών τηλεοπτικών σόου.
Όταν κατανοείς την ευθύνη της πολιτισμικής κληρονομιάς, τότε μόνο αντιλαμβάνεσαι και την δύναμη του παγκόσμιου Ελληνισμού. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η Ελλάδα έχει φτάσει στο έσχατο σημείο εξάρτησης εισάγοντας ακόμα και …πολιτισμό, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος δείχνει για άλλη μία φορά τον δρόμο της πολιτικής αξιοπρέπειας, της δημιουργικής εξωστρέφειας, της υπερηφάνειας που αρμόζει στους κληρονόμους της κοιτίδας του παγκόσμιου ανθρωπισμού.
Μετά την υπέρβαση της “Πειραϊκής Αμφικτυονίας”, ήλθε το κάλεσμα στους Μανιάτες της Κορσικής και της Σαρδηνίας. Με την παρουσία γιγάντων του σύγχρονου Ελληνισμού όπως ο Σαράντος Καργάκος:
Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στο Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο Πειραιά, που την οργάνωσαν, η Ένωση των Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» και η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης και είχε τη στήριξη του Δήμου Πειραιά. Η εκδήλωση έγινε προς τιμήν των Μανιατών της Κορσικής και της Σαρδηνίας, οι οποίοι παραβρέθηκαν με πολυμελείς αντιπροσωπείες τους.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος τόνισε:
«Αδέλφια μου Μανιάτες της Σαρδηνίας και της Κορσικής,
αγαπημένε μας Αλέκο Παπαδόγγονα, αγαπητοί βουλευτές, αγαπητέ Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, συνεργάτες , άγιε πατέρα,
απόψε είναι μια ξεχωριστή μέρα θα έλεγα για όλους τους Μανιάτες όπου γης, ξεχωριστή για τον Πειραιά, αλλά ξεχωριστή για την Ελλάδα – και επιτρέψτε μου την ειδική αναφορά – ξεχωριστή και για μένα. Χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των Ελλήνων είναι η αγάπη μας και για την ιδιαιτέρα μας πατρίδα. Όμως επιτρέψτε μου να το πω – χωρίς κανένα στοιχείο έπαρσης ή σωβινισμού – για όσους έχουν την τιμή και την τύχη να έχουμε γεννηθεί ή να καταγόμαστε από την ένδοξη Μάνη, αυτό το στοιχείο της αγάπης είναι ξεχωριστό, είναι ταύτιση. Μάνη είναι η ψυχή μας. Μάνη είναι ο «δεύτερος Θεός μας». Μάνη είναι αυτό που μας προσδιορίζει. Είναι ίσως η μορφολογία του εδάφους, όπου δοκιμάζεται η αντοχή του ανθρώπινου είδους, αν μπορεί να επιβιώσει ή όχι. Είναι σχεδόν απαγορευτική για το ανθρώπινο είδος. Όταν λοιπόν δοκιμάζεται η βιωσιμότητα σε αυτήν την άνυδρη γη, την πέτρινη γη και επιβιώσεις, τότε είσαι ένας άνθρωπος ασυμβίβαστος με οτιδήποτε νοθεύει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την τιμή, την οικογένεια, την πατρίδα.
Γ΄αυτό επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτό το αντάμωμα των Μανιατών της γενέτειρας, όπου γιορτάσαμε το Σάββατο την έναρξη του πολέμου, εναντίον των κατακτητών της υπόλοιπης Ελλάδος και την απελευθέρωση της, των Μανιατών της Κορσικής και της Σαρδηνίας και των Μανιατών του Πειραιά, είναι ένα συμβολικό αντάμωμα. Όπου κι αν πας στον κόσμο και συναντήσεις κάποιον, που έχει κάποια καταγωγή από τη Μάνη και τον ρωτήσεις «από πού είσαι;» δεν θα σου πει «είμαι Έλληνας», δεν θα σου πει «είμαι Πελοποννήσιος», θα σου πει «είμαι από τη Μάνη». Και έχει συνείδηση τι σημαίνει «από τη Μάνη». Αν κάποιο συναντήσω και τον ρωτήσω «από πού είσαι;» και μου λέει «είμαι από την Πελοπόννησο», λέω αμέσως «αυτός δεν είναι από τη Μάνη».
Θέλω λοιπόν ο συμβολισμός αυτής της συνάντησης να βγάλει ένα μήνυμα. Σήμερα που η αγαπημένη μας πατρίδα, η Ελλάδα, περνά μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας, που το εθνικό της φρόνημα τσαλακώνεται, ας ενώσουμε όλοι οι Μανιάτες, σε όλο τον κόσμο, τη ψυχή μας και τη δύναμη μας κι ας πούμε σε όλους: «εμείς οι Μανιάτες θα σηκώσουμε ξανά την εθνική αξιοπρέπεια ψηλά. Θα κάνουμε αυτό που χρωστάμε στην ίδια μας την ιστορία». Κι ας είναι αυτή η ταπεινή εκδήλωση μια απαρχή συνεννόησης και ενίσχυσης των κυβερνήσεων της χώρας. Εμείς πιστεύουμε στους θεσμούς.
Όταν έχεις, ως κεντρικό ομιλητή εδώ, το Σαράντο Καργάκο, είναι προσβολή στην έννοια «ομιλητής» να προσπαθήσεις να προθέσεις άλλα. Εγώ θέλω να πω στους αδελφούς μας της Σαρδηνίας και της Κορσικής, ότι κι εμείς εδώ στον Πειραιά, είμαστε εσωτερικοί μετανάστες. Και ξετυλίξαμε όλες τις αρετές του Μανιάτη. Κρατήσαμε την αγάπη μας για τη Μάνη. Κρατήσαμε την φλόγα μας για την Ελλάδα. Αγαπήσαμε τον Πειραιά και μας αγάπησε ο Πειραιάς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο – το τιμώ ως σημαία ζωής – ότι εγώ μετανάστης Μανιάτης στον Πειραιά, είμαι σήμερα ο Δήμαρχος του Πειραιά, με την ψήφο και την αγάπη του Πειραϊκού λαού. Και γι΄αυτό ευγνωμονώ όλο τον Πειραϊκό λαό. Όπως και εσείς, οι πρόγονοι σας, πήγαν στη Σαρδηνία και την Κορσική, κρατήσατε τη Μάνη, την Ελλάδα και αγαπήσατε την καινούρια σας πατρίδα.
Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης . Θέλω να πω ότι σέβομαι και τιμώ την πρωτοβουλία της τοπικής κοινωνίας της ιδιαιτέρας μας πατρίδας, να κρατήσει τα όποια πρωτεία θέλει τέτοιων εκδηλώσεων και συναντήσεων. Και εμείς στον Πειραιά, ως η καρδιά της εσωτερικής μετανάστευσης κι ως ο τόπος, που ξεκίνησαν να πάνε για το μακρινό ταξίδι οι μετανάστες σε άλλη χώρα, είμαστε εδώ για να ενώνουμε και να σηκώνουμε τη σημαία. Θερμά συγχαρητήρια στο Σύλλογο των απανταχού Μανιατών, στην Ένωση γυναικών Μάνης και στους Προέδρους τους. Ζήτω η Μάνη, η μία, η αδιαίρετη. Είτε είσαι στην Αμερική είτε είσαι στον Καναδά ή στη Γερμανία είτε είσαι στη Σαρδηνία είτε στην Κορσική ή στην Αρεόπολη ή στον Πειραιά είναι το ίδιο. Μανιάτης σημαίνει να αγωνίζεσαι για την Ελλάδα και τον ελληνισμό όπου κι αν βρίσκεσαι».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Σταύρος Μπαζάκος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Οι δυο μεγαλύτεροι Σύλλογοι: η Ένωση των απανταχού Μανιατών και η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, έχουν ύψιστο χρέος να διατηρήσουν δεσμούς αίματος με όλους όσοι έχουν Μανιάτικη καταγωγή σε όλη την υφήλιο. Επομένως, η σημερινή αδελφοποίηση δεν είναι παρά μια έκφραση κοινής ταυτότητας και η συνεργασία αυτή μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στις κοινότητες με αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη.
Οι Σύλλογοι μας αγκαλιάζουν όλες τις Μανιάτικες κοινότητες, χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας με όλους τους Μανιάτικους Συλλόγους. Σήμερα δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε ό ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς. Γι΄ αυτό το σκοπό πρέπει να είναι ενεργή η συμμετοχή όλων μας. Ευχαριστώ τα αδέρφια μας από την Κορσική και τη Σαρδηνία που έκαναν αυτό το μακρύ ταξίδι για να είναι απόψε κοντά μας. Ευχαριστώ το Δήμο Πειραιά και προσωπικά το Δήμαρχο κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, ο οποίος στήριξε έμπρακτα την επίτευξη του σκοπού μας.
Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης χαιρέτισε την εκδήλωση, η Πρόεδρος κα Νόρα Μιχαλολιάκου η οποία τόνισε τα εξής:
«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Κι αυτό, γιατί έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας ανθρώπους, που είναι «σάρκα από τη σάρκα μας». Αίμα μας δυνατό, που δείχνει ότι ο ελληνισμός, πέρα από τις όποιες συγκυρίες και τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει, ξεχωρίζει και επιτυγχάνει όπου κι αν βρεθεί.
Σήμερα είμαστε σαν μία οικογένεια, της οποίας τα μέλη είχαν χαθεί και ξανανταμώνουν. Και γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά αγάπης και υποστήριξης. Σήμερα οι Μανιάτισσες της Ελλάδας ανταμώνουν με τους Μανιάτες και τις Μανιάτισσες της Σαρδηνίας και της Κορσικής. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, όπου υπάρχουν Έλληνες: ότι στον Πειραιά στο λιμάνι των ξεριζωμένων, της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, στην έδρα της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης και της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», στην πόλη όπου κατοικούν οι περισσότεροι Μανιάτες εκτός Μάνης, ξανανταμώνουμε. Σήμερα εδώ ενώπιον σας θα αδελφοποιηθούν οι Σύλλογοι μας και θα ξεκινήσουν μια στενή συνεργασία για τη σύσφιξη των σχέσεων μας και για την προώθηση και υλοποίηση δράσεων για το καλό της πατρίδας μας, για την προαγωγή της Μάνης. Οι Μανιάτες της Κορσικής, οι Μανιάτες της Σαρδηνίας, είναι Μανιάτες της Μάνης.
Έφυγαν από τη γενέθλια γη πριν από 300 χρόνια και διατηρούν την ελληνικότητα και την αγάπη τους για την πατρίδα. Πολλοί εξ αυτών ομιλούν την ελληνική και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα σχολικής εκπαίδευσης, είναι η δουλειά που έκανε η ίδια η εκκλησία και οι οικογένειες τους. Κι ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον πατέρα Αθανάσιο για την παρουσία του. Εγώ ως Μανιάτισσα αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που είσαστε εδώ. Αισθάνθηκα πολύ περήφανη που γνωριστήκαμε πριν τρεις μέρες, όταν γιορτάσαμε στην αδούλωτη Μάνη, την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Είμαι πολύ περήφανη που είδα την αγωνιστικότητα και την αγάπη σας για την πατρίδα μας, για τη Μάνη μας.
Για τα ιστορικά της στοιχεία και το ταξίδι των αδελφών Μανιατών από τη Μάνη θα σας μιλήσουν καθηγητές και πρώτος βέβαια ο ιστορικός, συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος. Εγώ σας μίλησα με τη γνώση της καρδιάς και του συναισθήματος. Θέλω να ξέρετε ότι αυτές τις προσπάθειες, να σφυρηλατούμε τις σχέσεις με τους Μανιάτες όπου γης, θα τις συνεχίσουμε. Και μακάρι σε ένα ή δύο χρόνια να ξανανταμώσουμε περισσότεροι Μανιάτες του απόδημου ελληνισμού σε ένα πολύ μεγάλο συνέδριο στη Μάνη».
Στη συνέχεια υπογράφτηκε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης ανάμεσα στην Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης από τη μια μεριά και στο Σύλλογο της Κορσικής Cargese – Vitylo και στο Σύλλογο της Σαρδηνίας Prologodi Montresta, Sardegna από την άλλη.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Ταξίδι με Επιστροφή» του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Παλαμάρη, ο οποίος ήταν και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του ιστορικού – συγγραφέα κ. Σαράντου Καργάκου με θέμα: «Η άλλη Μάνη της Δυτικής Μεσογείου: Καργκέζε, Μασσαλία Βαλεαρίδες».
Το τραπέζι εργασίας με τον τίτλο: « Η Μανιάτικη Διασπορά: Νόστος, Χθες – Σήμερα – Αύριο», ήταν μια πρωτότυπη γνωριμία με τα μέλη των αντιπροσωπειών και το ρόλο τους στις Μανιάτικες Κοινότητες της Κορσικής και της Σαρδηνίας.
Τέλος την εκδήλωση έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τη Μάνη: το χορευτικό συγκρότημα της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης καθώς και παραδοσιακούς χορούς από την Ιταλία: η «Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού και Παράδοσης».
Παραβρέθηκαν: οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Τραγάκης και Δημήτρης Καρύδης, ο πρώην Υπουργός και νύν Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, η πρώην βουλευτής κα Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπύρος Σπυρίδων, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου, πολιτευτές Α΄και Β΄ Πειραιά και πολύς κόσμος.