Boston Consulting Group: Βρείτε 5,1 τρις για να σώσετε την Ευρωζώνη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

euro europe1Το ποσό που θα χρειαστεί η Ευρωζώνη για να διασωθεί είναι σχεδόν 5πλάσιο με αυτό που θα αποφασίσουν αύριο στο Eurogroup οι Υπουργοί Οικονομικών με την ενοποίηση EFSF – ESM.

Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρία Boston Consulting Group, το κόστος μπορεί να ανέλθει στα 5,1 τρις ευρώ!

Θεωρεί ως κατώτατο επιτρεπτό επίπεδο δημόσιου χρέους το 60% του ΑΕΠ και οποιοδήποτε ποσό πάνω από αυτό θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί. Κατά συνέπεια οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημοσίου υπολογίζονται στα 3,7 τρισ. ευρώ. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το κατώτατο όριο καθορίστηκε στο 90% του ΑΕΠ, με το εκτιμώμενο ποσό προς αναχρηματοδότηση στα 1,4 τρισ. ευρώ.

Η πρόσφατη κίνηση της Ευρωζώνης να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, το μόνο που έκανε ήταν να δώσει χρόνο στην Ελλάδα, χωρίς όμως να λύνει το δομικό πρόβλημα της ευρωζώνης.

Αυτό που πρέπει να γίνει λέει η συμβουλευτική εταιρία, είναι η ευρωζώνη να συγκεντρώσει όλα τα υπερβάλλοντα δημόσια και ιδιωτικά χρέη και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αναχρηματοδότησή τους μέσω ενός ταμείου που θα στηρίζεται από ευρωομόλογα.

Αυτή ακριβώς η πρόταση, με την έκδοση ευρωομολόγων απορρίφθηκε πέρυσι από την Γερμανία.

Αν κάποιος βιαστεί να πει ότι το χρέος 60% του ΑΕΠ είναι λίγο για να μπει στην ανακεφαλαιοποίηση και πως τα 5,1 τρις είναι τεράστιο ποσό, ας σκεφτεί ένα πιο ήπιο σενάριο. Αλλά και αυτό δεν θα μπορεί να κατεβάσει το συνολικό ποσό κάτω από τα 3 τρις ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ