Τρεις λόγοι να μην γίνουν εκλογές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και οι εκλογές προαναγγέλλονται εμμέσως από πολλές πλευρές (Βενιζέλος, Σαμαράς, Παπαδήμος), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί δεν έχουν προκηρυχτεί ακόμη;

Παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ότι η απόφαση για εκλογές πριν το καλοκαίρι είναι ειλημμένη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνείται να προσδιορίσει την ημερομηνία παρά τις φορτικές πιέσεις των κυβερνητικών συντακτών.

Η επίσημη εξήγηση είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Όμως η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου δεν θα εμποδιζόταν από την προκήρυξη των εκλογών.

Σύμφωνα με αναλυτές τρεις είναι οι λόγοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αναβολή των εθνικών εκλογών: 

– Η ολοκλήρωση του PSI. Όσοι οικονομικοί συντάκτες παρακολουθούν στενά τη συγκεκριμένη διαδικασία αναγνωρίζουν προβλήματα, τα οποία ακόμα δεν έχουν βρει λύση. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία των κομμάτων πριν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση ήταν η πλήρης εφαρμογή της ανταλλαγής ομολόγων. Προς το παρόν ακόμη κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί στις λεπτομέρειές του.

– Η αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Πρόκειται για ένα ακόμη εκκρεμές ζήτημα, το οποίο όμως από μόνο του θα ήταν δύσκολο να αποτελέσει αιτία αναβολής των εκλογών. Και αυτό όχι γιατί έχει δευτερεύουσα σημασία, αλλά γιατί η σύνδεση της αναχρηματοδότησης των τραπεζών με την αναβολή των εκλογών θα αποτελούσε καταλύτη κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.

– Τα νομοθετήματα που δεν έχουν ψηφιστεί. Πολλά ακούγονται για σειρά νομοσχεδίων που προηγείται με την διαδικασία του επείγοντος να κατατεθούν στην Βουλή. Πέντε πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Το ερώτημα είναι αν θα πιέσει η Τρόικα να ψηφιστούν και ορισμένα άλλα, τα οποία υπόκεινται στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε τα δύο κόμματα πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αντισταθούν.

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ