23/04/2021

Όταν βόλευε τη Δύση η ισχυροποίηση της Χαμάς

Array

fatah1Προ τριετίας, όταν η «Χαμάς» αναδείχθηκε πρώτη εκλογική δύναμη, η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει τη βοήθεια προς του Παλαιστινίους. Δηλαδή, επέβαλε τιμωρία στον παλαιστινιακό λαό επειδή ψήφισε την οργάνωση, που δεν αναγνώριζε την ύπαρξη του Ισραήλ ως κράτους. Συντασσόμενη με την αμερικανική γραμμή, η Ευρώπη έσπρωξε τους Παλαιστινίους στην αγκαλιά της «Χαμάς» και ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία στο Ιράν -το οποίο τότε έσπευσε να αναγγείλει την χρηματοδότηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης- να ισχυροποιήσει τις θέσεις του στην περιοχή. Έτσι, η Ευρώπη έπαιξε και αυτή με τον τρόπο της τον διαλυτικό ρόλο που παίζουν ΗΠΑ και Ισραήλ, με στόχο να οδηγηθεί ο καταταλαιπωρημένος παλαιστινιακός λαός σε εμφύλιο πόλεμο. Τότε λοιπόν, αναζωπυρώθηκαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Χαμάς και  PLO-Φατάχ (του Αραφάτ τότε , του προέδρου, Αμπάς σήμερα), και λίγο μετά, το 2007, ξέσπασαν ακόμα και ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο στη Γάζα, με αποτέλεσμα την εκδίωξη της «Φατάχ».
Όπως είναι γνωστό, η PLO είχε καταγγείλει ήδη εδώ και δυόμισι δεκαετίες το Ισραήλ ότι εμμέσως πλην σαφώς στήριζε τους ισλαμιστές -όπως και οι ΗΠΑ τους μουτζαχεντίν εκείνη την εποχή στο Αφγανιστάν κατά των σοβιετικών- προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει για να διασπάσει το παλαιστινιακό κίνημα. Τότε βέβαια, βόλευε τους ισραηλινούς η ισχυροποίηση της «Χαμάς». Έκτοτε βέβαια, η παλαιστινιακή αριστερά πάει από το κακό στο χειρότερο, ο Αραφάτ πέθανε και ο ισλαμισμός κερδίζει έδαφος σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Κάτι, στο οποίο συνέβαλε η αμερικανική πολιτική που καλλιέργησε την εικόνα της νέας σταυροφορίας της Δύσης εναντίον των απίστων.
fatah2Η άνοδος της «Χαμάς», όμως, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι η αντίδραση στις σκληρές ισραηλινές μεθόδους, τις συνεχείς στρατιωτικές εισβολές, τις καταστροφές παλαιστινιακών πόλεων, την εν ψυχρώ δολοφονίας του ανάπηρου και γηραιού, ιστορικού ηγέτη της «Χαμάς», Αχμέντ Γιασίν, το Μάρτιο του 2004 (ο άνθρωπος δεν «ξεκόλλαγε» από το αναπηρικό καροτσάκι και το σπίτι του), κ.ο.κ. Και ό,τι δεν πέτυχαν οι Ισραηλινοί, το κατάφερε η ηγεσία της PLO, η οποία αποτελούσε πηγή πρόκλησης για τους πάμπτωχους Παλαιστίνιους -ιδιαίτερα της Γάζας- λόγω του πλουτισμού των στελεχών της και της απόλυτης διαφθοράς της. 
Έτσι, η «Χαμάς» χρίστηκε  ουσιαστικά και δύναμη κοινωνικής κάθαρσης. Τότε οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «ξεκαθαρίσουν» -και- με τη «Χαμάς», αφού θεώρησαν ότι η κυριαρχία της στην Παλαιστίνη αποτελεί απειλητικό προάγγελο προς όλα τα φιλοδυτικά, διεφθαρμένα στην πλειοψηφία τους, και ολιγαρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής.
Φωτογραφίες.
1.Συλληφθέντες άνδρες της “Φατάχ” στη Γάζα από τη “Χαμάς” ύστερα από συγκρούσεις των δύο παρατάξεων προ διετίας.
2.Κατάληψη γραφείων της “Φατάχ” από τη “Χαμάς”.
www.antinews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ