“Να μου κοβόταν το χέρι που τον ψήφισα” συνταξιούχος αγανακτισμένος με τον Μητσοτάκη ! (Βιντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνταξιούχος στον αέρα του Blue Sky

“Έπαιρνα 1.300 ευρώ σύνταξη και Σαμαράς Βενιζέλος μου την πήγαν στα 900” 

“Ντροπή να δίνουν αναδρομικά στους συνταξιούχους άνω των 1.300 ευρώ και να μην δίνουν στους συνταξιούχους των 400 ευρώ που πεινάνε”

https://www.dailymotion.com/video/x7vbv88

”Tαξικό” μίσος απέναντι στους φτωχούς συνταξιούχους

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, ο ν.4714/2020, ο οποίος, στο άρθρο 114, περιλαμβάνει την τροπολογία, που ενσωματώθηκε την τελευταία στιγμή και αφορά την καταβολή των αναδρομικών διεκδικήσεων, στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Αρκετοί απόρησαν με την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει τα αναδρομικά, κομμένα σε ποσοστό 64%, αφήνοντας εκτός τις περικοπές, στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, αντίθετα με όσα όριζαν οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ.

cartoon no more money

Θυμίζουμε ότι 1, 6 εκατομμύρια κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι, από το σύνολο των 2.500.00 συνταξιούχων της χώρας, έμειναν εκτός ρύθμισης και δεν πρόκειται να λάβουν, ούτε ένα ευρώ.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους για την κάλυψη των αναγκών της Εθνικής Άμυνας και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή. Είναι όμως όντως έτσι;

euros zoni 1

Αρχικά ο αρμόδιος Υπουργός των Οικονομικών, σε ομιλία του στη βουλή πρόσφατα, δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, ανέρχονται σε 31 δις ευρώ, συνεπώς πρόβλημα ρευστότητας και αποθεματικών, μάλλον δεν υφίσταται.

Ενδεχομένως, κάποιος, να μπορούσε να υποστηρίξει ότι, οι μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και για την κοινωνική προστασία, ώθησαν την κυβέρνηση σε μια τόσο σκληρή επιλογή, απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους.

euros magnifying glass 2

Και το επιχείρημα όμως αυτό, καταρρίπτεται, από την στάση που έχει κρατήσει η παρούσα κυβέρνηση συνολικά, ένα χρόνο τώρα, απέναντι συγκεκριμένα στους χαμηλοσυνταξιούχους:

1.Η αρχή γίνεται αμέσως μετά τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ(1890-1891/2019) με την θέσπιση του ν.4670/2020.Πράγματι με τις διατάξεις του νόμου, αποκαταστάθηκαν(μερικώς)οι αντισυνταγματικές περικοπές του ”νόμου Κατρούγκαλου” στις επικουρικές συντάξεις, για εκείνους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ. Στις 9 Ιουλίου μάλιστα κατεβλήθησαν τα αναδρομικά σε 235.000 δικαιούχους. Από τις αυξήσεις αυτές όμως, εκτός έμειναν οι υπόλοιποι χαμηλοσυνταξιούχοι, με την λογική ότι σε αυτούς δεν είχαν γίνει περικοπές με βάση το νόμο 4387/2016.Λογικό, θα πει κανείς στα πλαίσια της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, δεν μπορεί να παραγνωρίσει όμως, ότι εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, από τα 300 εκατομμύρια, που θα δαπανηθούν εντός του έτους,  για την αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, στα πλαίσια της ενίσχυσης του εισοδήματος, εκείνων που χρήζουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας.

euro greek flag tanalia

2. Και αν στην προηγούμενη περίπτωση, υπήρχε η δικαιολογία της δικαστικής απόφασης, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ταξική επιλογή, να αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης εκείνων που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.Με το πρόσχημα της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας του συστήματος, από την αύξηση στις κύριες συντάξεις, ουσιαστικά, αποκλείονται και πάλι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι τελευταίοι -όχι από επιλογή τους- λόγω του ότι έχουν λίγα χρόνια στην ασφάλιση και χαμηλές αποδοχές, δεν θα δουν καμία αύξηση από τον επόμενο Οκτώβριο(2020) αφού, κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία, βρίσκονται κάτω από τη ζώνη των 30 ετών, στην ασφάλιση. Και πάλι δηλαδή, θα ευνοηθούν εκείνοι οι συνταξιούχοι που βρίσκονται πάνω από τα 1.000 ευρώ στις συντάξεις τους και φυσικά έχουν λιγότερο ανάγκη, σε σχέση με τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι η δεύτερη περίπτωση που με ταξική μεροληψία η κυβέρνηση, επιλέγει να ενισχύσει τις ”μεσαίες συντάξεις” αφήνοντας στο περιθώριο τους πιο φτωχούς συνταξιούχους.

euros computeraki

3. Και για όποιον δεν πείθεται από τα ανωτέρω, έρχεται μια τρίτη ξεκάθαρη επιλογή, που εκφράζεται μέσα από το περίφημο ”πόρισμα Πισσαρίδη” και κινείται ακριβώς στην ίδια λογική. Αναφέρει η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικές ημέρες σε σχέση με το ασφαλιστικό μεταξύ άλλων, ότι στοχεύει στην ”ενίσχυση της αναλογικότητας και διαφάνειας του δημόσιου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης…” .

Τι σημαίνει όμως, πρακτικά αυτό; Ότι η κυβέρνηση, σχεδιάζει να αλλάξει και πάλι τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, με στόχο να καταργήσει την προνοιακή προστασία των συντάξεων, όπως αυτή επιτυγχάνεται με τα αυξημένα ποσοστά, για εκείνους που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, δηλαδή  τους …χαμηλοσυνταξιούχους. Ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος  αναμένεται να δεχθεί άγρια επίθεση, με πρόσχημα την παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους για περισσότερα χρόνια παραμονής στην εργασία. Λες και υπάρχουν δουλειές και οι εργαζόμενοι, ”τεμπελιάζουν” επίτηδες…

Η κυβέρνηση κινείται με ταξικό μίσος, απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάτι που έγινε εμφανές και στη διαχείριση της πανδημίας(απουσία μέριμνας για επισφαλείς εργαζόμενους, ανέργους, αδήλωτους κλπ).Αυτοί άλλωστε δεν είναι και ψηφοφόροι της…!

Το στοίχημα για την Αριστερά, είναι να επανασυνδεθεί με την κοινωνική πλειοψηφία που την στηρίζει συνεχώς στις εκλογές και να ακούσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Θα εκπλαγεί όταν αντιληφθεί ότι οι ανάγκες και οι αγωνίες τους, ταυτίζονται με τις αντίστοιχες  των 2/3 της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ