Αθλητισμός και αξιοπρέπεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του Χρυσόστομου Τσιρίδη

Εντυπωσιακή Φωτογραφία του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου, με ό,τι συμβολίζει για το μεγαλείο των αξιών του Ελληνικού παρελθόντος.

Με αφορμή και μόνο την απεργία Έλληνα πρωταθλητή (και ανεξάρτητα από τους επιμέρους λόγους, που οδήγησαν στην απόφαση αυτή), θυμήθηκα ότι και πριν μερικά χρόνια η διαμονή αθλητών σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων (το μόνο κοινό στοιχείο των δύο περιπτώσεων), έγινε κύριο θέμα εκείνων των ημερών.

Εννοείται άλλα χρόνια, πιο περίπλοκο το θέμα, άλλα δεδομένα τότε.

Δεν ήταν πάντως και το καλύτερο, να βλέπει κάποιος στα ρεπορτάζ της εποχής, Πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες που δοξάστηκαν, χειροκροτήθηκαν από εκατομμύρια Ελλήνων, να θέλουν να αποφύγουν τον φακό.
Ή να προσπαθούν να μπουν στα σπίτια που τους είχαν παραχωρηθεί, όσο γίνεται απαρατήρητοι.

Δεν γνωρίζω τί είδους λύση βρέθηκε τότε.

Επί της ουσίας:

Πολύ γενικά έχω υπόψη μου ότι κατά καιρούς προτάθηκαν αρκετά κίνητρα
για τους ασχολούμενους με τον (πρωτ)αθλητισμό, όπως επαγγελματική αποκατάσταση ή άμεση οικονομική επιβράβευση, διορισμό-πρόσληψη στο δημόσιο, στο στράτευμα ή τα σώματα ασφαλείας, ευνοϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια κλπ. ανάλογα με την ιεράρχηση, αν δεν κάνω λάθος, των επιτυχιών των αθλητών σε διεθνείς αγώνες.

Για διαμονή, τιμής ένεκεν, αθλητών που έχουν  στο μεταξύ αποχωρήσει από την ενεργό δράση, δεν γνώριζα μέχρι τότε, για να είμαι ειλικρινής.

Βεβαίως υπήρξαν και “ενστάσεις” για κάποια απ’ αυτά τα κίνητρα.

Εύλογη απορία: Τί γίνεται
σε άλλες χώρες σε ανάλογες περιπτώσεις και δεν ακούγονται παρόμοια.

Κλείνοντας:
Μια νίκη σε διεθνή διοργάνωση είναι πρωτίστως Εθνική Επιτυχία. Παγκόσμια προβολή, Εθνικός Ύμνος, έπαρση Σημαίας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των αθλητών,
που πρόσφεραν κάποια στιγμή στον τόπο την λάμψη των επιτυχιών τους, με τρόπο όμως τέτοιο που να μην “προκαλείται” το κοινωνικό σύνολο, που δίνει καθημερινά και ισοβίως τον δικό του αγώνα επιβίωσης.

Υ.Γ Τί ακριβώς προβλέπεται σήμερα για την επιβράβευση των νικητών σε διεθνείς αγώνες; Η υπεύθυνη ενημέρωση μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να προσφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ