Λιβύη: Με απόφαση Χαφτάρ ξεκινούν περιορισμένες εξαγωγές πετρελαίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Al-Naji, AlMagrabi, ανακοίνωσε την επανεξαγωγή πετρελαίου και αποθηκευμένου πετρελαίου στον πετρελαϊκό λιμένα, για την παροχή του φυσικού αερίου που απαιτείται για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (και όχι άνοιγμα των πετρελαιοπηγών).

Οι αρχές στην ανατολική Λιβύη θα επιτρέψουν περιορισμένες εξαγωγές από τους  αποκλεισμένους πετρελαϊκούς λιμένες για να ελευθερώσουν αποθηκευτικό χώρο και να επιτρέψουν την παραγωγή καυσίμων για σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Ένας αποκλεισμός που επιβλήθηκε από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) και τους συμμάχους του σε μεγάλα λιμάνια και εγκαταστάσεις πετρελαίου από τον Ιανουάριο συνέβαλε στην επιδείνωση των διακοπών ρεύματος στα ανατολικά της διχοτομημένης χώρας.

Ο αποκλεισμός οδήγησε σε συσσώρευση αποθηκευμένου συμπυκνώματος και σε περικοπές στην παραγωγή αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή τοπικά διυλισμένου καυσίμου επίσης μειώθηκε και οι οικονομικοί περιορισμοί περιόρισαν τις εισαγωγές καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με απόφαση του αρχηγού του LNA, Χαλίφα Χαφτάρ, μόνο ότι ήταν αποθηκευμένο σε δεξαμενές στα αποκλεισμένα λιμάνια θα τεθεί προς εξαγωγή.

Ένας τοπικός μηχανικός πετρελαίου είπε ότι το προσωρινό άνοιγμα θα επιτρέψει το άδειασμα των δεξαμενών προκειμένου να εξομαλυνθεί η κρίση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη στα δυτικά και έχει επανειλημμένα κάνει έκκληση για τερματισμό του αποκλεισμού, δεν έχει σχολιάσει ακόμα την απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ