Το State Department ενέκρινε την παράδοση 500 πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, αλλά μετά το 2030…

Η προμήθεια 500 πυραύλων PAC-3 MSE για συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία
έναντι 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ , αναμένεται μετά το 2030.
Αυτό ειπώθηκε στον ανταποκριτή του Radio Free Europe/Radio Liberty στην Ουάσινγκτον, Άλεξ Ραούφογλου, από πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.
Όπως επεσήμανε ο δημοσιογράφος, αυτό πρακτικά δεν λύνει το πρόβλημα της οξείας έλλειψης πυραύλων αναχαίτισης στην Ουκρανία την παραμονή του χειμώνα.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε επίσης στην ομιλία του ότι η προμήθεια αυτών των αναχαιτιστικών θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο σε λίγα χρόνια.
«Ζητάμε από τους Αμερικανούς εταίρους μας να βρουν μια λύση ακριβώς όταν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και πραγματική ανάγκη χρήσης του PAC-3», προέτρεψε.
Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν τα ουκρανικά ενεργειακά συστήματα κάθε μέρα – μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 30 ρωσικές επιθέσεις σε πολύ σημαντικά τμήματα του ενεργειακού μας δικτύου.
Σύμφωνα με αυτόν, η Ουκρανία όντως ζήτησε από τις ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία ένα πακέτο χειμερινής υποστήριξης με ρυθμό 100 αναχαιτιστικών ανά μήνα.
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι 500 πύραυλοι θα ήταν αρκετοί για να «κλείσουν τους ουρανούς μας για τους επόμενους μήνες – ακριβώς τη στιγμή που είναι τόσο σημαντικό η Ουκρανία να βρίσκεται σε ισχυρή θέση στις διαπραγματεύσεις και η Ρωσία να μην καταφέρει να διαταράξει τη ζωή στις ουκρανικές πόλεις και κοινότητες».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ευρωπαίοι εταίροι και άλλοι εταίροι σε όλο τον κόσμο έχουν επαρκή αποθέματα αναχαιτιστικών PAC-3. Η παροχή τους στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, τον χειμώνα του 2026-2027, και στη συνέχεια η αναπλήρωση των οπλοστασιών των εταίρων τα επόμενα χρόνια χάρη σε αυτήν την παραγωγή που θα ανατεθεί και θα πληρωθεί από την Ουκρανία και τους εταίρους της, θα ήταν η σωστή οδός και είναι αρκετά ρεαλιστική», τόνισε ο πρόεδρος.
Επιπλέον, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ σημειώνει επίσης ότι είναι «απογοητευμένος από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη δήλωση, οι πύραυλοι αναχαίτισης θα παραδοθούν στην Ουκρανία μόνο σε λίγα χρόνια».
«Αντιμέτωπη με έναν τρομερά σκληρό χειμώνα και αφόρητες δυσκολίες λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως εξοπλισμό αεράμυνας. Η συμφωνία των ΗΠΑ για άμεση βοήθεια θα έσωζε αμέτρητες ζωές», τόνισε.
—