Οι Αμερικανοί «ρίχνουν πόρτα» στο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ρώσοι προσέφεραν την «άνευ προηγουμένου συνεργασία» τους στην Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός (Operation Warp Speed – OWS), το δια-υπηρεσιακό τμήμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ που θεσπίστηκε για την επιτάχυνση της πρόσβασης σε αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπείες κορωνοϊού. Όμως οι «ΗΠΑ δεν είναι ανοιχτές προς το παρόν» στην ιατρική βοήθεια της Ρωσίας.

Αυτά αποκάλυψε στο CNN Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος είπε ακόμη πως «υπάρχει μια γενική αίσθηση δυσπιστίας προς τη Ρωσία από την αμερικανική πλευρά και πιστεύουμε ότι οι τεχνολογίες μας, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου, των τεστ και των θεραπειών, δεν υιοθετούνται στις ΗΠΑ εξαιτίας αυτής της δυσπιστίας».

Σχετικά, πάντως, με τα επιτεύγματα των Ρώσων στον τομέα του εμβολίου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος έχει λάβει ενημέρωση, όμως άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αργότερα σχολίασαν στο ίδιο ειδησεογραφικό δίκτυο ότι το ρωσικό εμβόλιο θεωρείται τόσο ημιτελές στις ΗΠΑ, ώστε να μην έχει κινήσει το ενδιαφέρον κανενός, πριν αρχίσει η διάθεσή του.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι ΗΠΑ να το δοκιμάσουν ούτε σε μαϊμούδες, πόσο μάλλον σε ανθρώπους» δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος της υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε το Ινστιτούτο «Γκαμαλέγια», με έδρα τη Μόσχα, δεν συνοδεύεται από επαρκές υλικό για δημοσίευση κάνει την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πληροφορίες, να κρατά επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του. «Δεν φαίνεται να έχουν κάνει κλινικές δοκιμές, τουλάχιστον όχι στον απαραίτητο βαθμό» δήλωσε σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης. «Μιλάμε για απολύτως ανεπαρκή στοιχεία για την ασφάλειά του» συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ