Η ώρα της αλήθειας με την Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο είναι καταιγιστικά και δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από καμία «επικοινωνιακή διπλωματία». Το Oruc Reis πλέει με τα συνοδευτικά πολεμικά τουρκικά πλοία όλο και πιο κοντά στα παράλια του Καστελλόριζου.

Δεν είναι μόνο οι καθοδηγούμενες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας που το προαναγγέλλουν. Είναι και η πραγματικότητα που πλέον δεν μπορεί να παραποιηθεί. Το Oruc Reis το απόγευμα της Δευτέρας έπλεε στα 33 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Το τουρκικό πλοίο… ξεχάστηκε από τα ΜΜΕ, που καθημερινά την πρώτη εβδομάδα έδιναν «δραματικά» ρεπορτάζ. Τώρα, μάλλον υπάρχει άλλη προτεραιότητα: να βαδίσουμε στον δρόμο του διαλόγου όπου μας «σπρώχνουν» οι σύμμαχοί μας.

Το τελευταίο επεισόδιο είναι η πολυμερής διάσκεψη στην οποία μας καλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου ελπίζει, όπως διατείνεται, ότι θα λυθούν τα προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας. Σε αυτόν τον διάλογο όμως πρέπει να συμμετέχει και η Κύπρος, η οποία είναι η πρώτη που υπέστη τις προκλήσεις και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Η Άγκυρα όμως δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και δεν τη θέλει στην πολυμερή συνάντηση.

Σύμφωνα με τη «δημκρατία», προς το παρόν η Αθήνα αντιδρά στη μη συμμετοχή της Κύπρου. Το συζητάει όμως. Και το θέμα είναι τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το «μενού» αυτή της σύσκεψης. Θα πάμε με το Oruc Reis έξω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο, ή αποτελεί προϋπόθεση η αποχώρησή του;

Ο Σεπτέμβριος θα είναι «καυτός» όσον αφορά την ελληνοτουρκική κρίση. Επισημοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική. Η συνάντηση με τον μοναδικό ίσως τόσο φανερά θετικά διακείμενο σύμμαχό μας Μακρόν θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που θα γίνει εκεί εκείνη την ημέρα, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Στις 24 και 25 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., όπου και θα αποφασιστούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ενώ νωρίτερα, στις 15 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα βρεθεί στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται, όμως, τα τουρκικά πλοία θα εξακολουθήσουν να πλέουν στη θαλάσσια περιοχή που γκριζάρουν από τις 10 Αυγούστου, από τον 28ο μέχρι τον 32ο Μεσημβρινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ