Ντροπή για την Ευρώπη η απάντηση της Κομισιόν για την Αγία Σοφία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έχει προηγούμενο η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε κατεπείγουσα ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία.

Αφού καταδίκασε την μετατροπή της εκκλησίας σε τζαμί, σημείωσε ότι δίνει σημασία «στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» της… Κυπριακής Δημοκρατίας! Δηλαδή στις Βρυξέλλες δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται το μοναδικό αυτό θρησκευτικό μνημείο, για το οποίο το τελευταίο διάστημα έχουν γραφεί τόσα πολλά.

Έκπληκτοι οι Ευρωβουλευτές διάβασαν την απάντηση και απηύθυναν επιστολή διαμαρτυρίας τόσο στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όσο και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Η απάντηση της Κομισιόν αποπνέει ένα σημαντικό βαθμό ιστορικής και γεωγραφικής άγνοιας για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δυστυχώς εκδηλώνεται σε μια ταραχώδη στιγμή για την περιοχή», αναφέρουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτουν ακόμα πως «σύμφωνα με το άρθρο 230 της ΣΛΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόκειται στον δικαιωματικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεπώς θα έπρεπε ασκηθεί το καθήκον αυτό όταν απαιτείται η διασφάλιση της θεσμικής ισορροπίας και δημοκρατικής λογοδοσίας της Ένωσης».

Ειδικά στην περίοδο που υπονομεύονται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών – μελών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 17 ΣΕΕ λειτουργεί ως «Θεματοφύλακας των Συνθηκών και της εξωτερικής εκπροσώπησης της Ένωσης», οι Ευρωβουλευτές επιβεβαίωσαν πως η ερώτησή τους δεν συγχωνεύτηκε με κάποια άλλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ