Σε ποιόν απευθυνόταν ο Σόιμπλε όταν έλεγε «κομμένα πια τα δανειακά;»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

95109 spain and pain by arcadio esquivel cagle cartoons la prensa panamaΤου δημοσιογράφου Βασίλη Τσεκούρα

Όχι απευθείας στην Ελλάδα, καθώς ο ίδιος είχε πει πριν λίγες ημέρες ότι ίσως χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης στο άμεσο μέλλον, αφού κατά το 2014-15 θα υπάρξει νέο χρηματοδοτικό κενό.

Η «καμπάνα» φαίνεται να χτυπά κυρίως για την Ισπανία και εμμέσως για όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια (Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα).

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Louis de Guidos έδωσε την ίδια ώρα συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα την Frankfurter Allgemeneine Zeitung.

Τι είπε; Ότι «η Ισπανία θα τα καταφέρει στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις», στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τις φήμες που θέλουν την χώρα του να ζητά εξωτερική οικονομική βοήθεια στο άμεσο μέλλον.

Δεν είναι επίσης τυχαίο που και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Pasos Coelho έδωσε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα die Welt, λέγοντας ότι «η Ελλάδα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση στην Ευρώπη και αναδιάρθρωση δεν είναι πουθενά αλλού αναγκαία, η βιωσιμότητα του χρέους της Πορτογαλίας είναι δεδομένη».

Η δήλωση Σόιμπλε έγινε τις μέρες που στις αγορές επικρατούσε απόλυτη ηρεμία, μιας και υπάρχει το 4ήμερο αργίας λόγω του καθολικού Πάσχα. Οι ανησυχίες στρέφονται κυρίως γύρω από την Ισπανία, για την οποία κυκλοφορούν φήμες τις τελευταίες ημέρες, ότι θα ζητήσει οικονομική βοήθεια, φήμες που εντάθηκαν μετά την απόφαση του Eurogroup να χτίσει τείχος προστασίας της Ευρωζώνης με 800 δις ευρώ.

Τα τελευταία 24ωρα, το κυρίαρχο σενάριο που κυκλοφορεί έχει να κάνει με τις γαλλικές εκλογές.

Ο δεύτερος γύρος που θα γίνει στις 6 Μαΐου θα δείξει την πολιτική που θα ακολουθηθεί στην ΕΕ από εδώ και στο εξής. Σε περίπτωση που επικρατήσει ο Ολάντ, η Γερμανία φοβάται ότι τα πράγματα δεν θα είναι όπως πριν στο επίπεδο των συζητήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς – προεκλογικά – έχει δεσμευτεί για πληθώρα αλλαγών. Από την άλλη, η επικράτηση Σαρκοζί θα ανοίξει τον δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις την Μέρκελ, μιας και η γερμανίδα καγκελάριος έχει στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Νικολά Σαρκοζί. Συνεπώς η επικράτηση Ολάντ θα διαταράξει τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις.

Οι Γαλλικές εκλογές λοιπόν, βάσει του σεναρίου, θα δείξουν αν η Ισπανία θα ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης, αφού τα νούμερά της .. «δεν βγαίνουν». Ανεργία στο 24%, χρέος στο 78,5% του ΑΕΠ, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών και έλλειμμα που πρέπει να μειωθεί στο 5,3% του ΑΕΠ από το 8,5% που ήταν πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ