Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, οι ανησυχίες του Ολυμπία δικαιώθηκαν. Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα, ξεκινούν οι τεχνικές συζήτησης στην συμμαχία, οπότε η ευρωπαΐκή ένωση δεν πρόκειται ούτε καν να συζητήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ένα απόλυτο θέατρο του παραλόγου, που ντροπιάζει τους έλληνες.
Αφού ο πρωθυπουργός υπαναχώρησε και διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η εθνική γραμμή της Ελλάδας για μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, οι Τούρκοι απέσυραν το ερευνητικό πλοίο και φυσικά ο Μητσοτάκης ομολόγησε χθες την συνέντευξη πως είναι κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία! Αφού η Ελλάδα είναι κατά της επιβολής κυρώσεων, ποιος θα τις επιβάλλει; Οι εξωγήινοι;
Το επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός με όσα είπε στη ΔΕΘ: Η απεμπόληση της εθνικής γραμμής οδήγησε στην αποχώρηση του Oruc Reis
Δείτε τα ρεπορτάζ από τα μεγάλα δίκτυα του εξωτερικού για το θέμα που μας επιβεβαιώνουν, όπως τα μεταφέρει το HellasJournal
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα φτάσει μέχρι την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες της Άγκυρας στην Μεσόγειο, αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Silvia Amaro, ανταποκρίτριας του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC στην Ευρώπη, με βάση εκτιμήσεις ειδικού σε θέματα της περιοχής.
«Οι ηγέτες δεν μπορούν να κάνουν κάτι πέραν της επιβεβαίωσης της αλληλεγγύης τους προς την Ελλάδα», δηλώνει ο πρώην Πρεσβευτής της Ε.Ε. στην Τουρκία Marc Pierini και προσθέτει:
«Οι κυρώσεις δεν θα είχαν μεγάλο αποτέλεσμα εδώ». Στο δημοσίευμα καταγράφονται επίσης εκτιμήσεις του αναλυτή του Βρετανικού Chatham House Βασίλη Ντούσα, περί προσπάθειας του Τούρκου Προέδρου να εγκαθιδρύσει την κληρονομιά του μέσω αυτής της επιθετικής περιφερειακής πολιτικής αλλά και της αναγκαιότητας, με αυτό το δεδομένο, η Ε.Ε. να επανεξετάσει τη σχέση που επιθυμεί να έχει με την Τουρκία στο μέλλον.
«Πρόκειται για ακόμα μια ευκαιρία που αναγκάζει την Ε.Ε. να σκεφτεί πως θα μοιάζει η μελλοντική της σχέση με την Τουρκία», δηλώνει χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: CNBC
Η Τουρκία δεν πιστεύει ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε.
Με ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη, το πρακτορείο Reuters, (Κείμενο των Kucukgocmen and Daren Butler) ενημερώνει για δήλωση που έκανε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu αναφορικά με την υποστήριξη που έχει δηλώσει πως παρέχει η Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο και τη διαφαινόμενη επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας η οποία ενδέχεται να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου.
Ο Cavusoglu επανέλαβε πως η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, αλλά επανέλαβε την πρόθεση που υπάρχει να ξεκινήσει ξανά εργασίες στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reιs.
Παράλληλα, δήλωσε ότι αμφιβάλλει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε μετριοπαθείς κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα επιβάλλουν νέα αυστηρότερα μέτρα κατά της χώρας του, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα μάλιστα ανέφερε πως τέτοιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν επηρέασαν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Στο δημοσίευμα γίνεται σύντομη αναφορά στα γεγονότα του τελευταίου μήνα που οδήγησαν σε στρατιωτική συγκέντρωση στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και τα οποία οδήγησαν στην απειλή κυρώσεων από την Ε.Ε. Στις κυρώσεις αυτές οφείλεται εν μέρει η σημαντική υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ibrahim Kalin ανάρτησε στο Twitter το πρωί της Δευτέρας το εξής μήνυμα:
«Η Ελλάδα και οι χώρες της Ε.Ε. δεν πρέπει να απολέσουν την ευκαιρία που υπάρχει διπλωματική λύση και πρέπει να γίνουν αμοιβαίες κινήσεις».
ΠΗΓΗ: Reuters,