20/04/2021

Μια σωστή γκάφα της κυβέρνησης

Επειδή οι σωστές “γκάφες” πρέπει να επιβραβεύονται, οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση για την απόφασή της να απαλλάξει από τον ΕΝΦΙΑ, 28 ακριτικά νησιά, μεταξύ των οποίων και τα Αντίψαρα.

Αν και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα Αντίψαρα, είναι κενή περιεχομένου μιας και δεν υπάρχουν οικήματα (εκτός από δύο εκκλησάκια τα οποία έτσι κι’ αλλιώς δεν βαρύνονται με φόρο), αποτελεί μάλλον επικοινωνιακή αστοχία που οφείλεται στην γνωστή τούρλα του Σαββάτου.

Όμως η κυβέρνηση έχει μια θαυμάσια ευκαιρία να αποδείξει ότι η απόφασή της αυτή δεν είναι ακόμα μια επικοινωνιακή πομφόλυγα αλλά ουσιαστική εθνική πολιτική. Εξηγούμαι: η άσκηση φορολογικής πολιτικής όπως η επιβολή, κατάργηση δασμών και φόρων είναι μια από τις σπουδαιότερες εκφάνσεις άσκησης δημόσιας εξουσίας και απόδειξη άσκησης κρατικής κυριαρχίας (imperium).

Προτρέπω λοιπόν τον Πρωθυπουργό να δώσει οδηγίες ώστε η λίστα με τα νησιά ή νησίδες που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, να συμπληρωθεί expressis verbis και με νησίδες, ασχέτως της υπάρξεως οικονομικής δραστηριότητος σε αυτές, όπως λόγου χάριν τα Ίμια, η Ζουράφα και άλλα. Ο σκοπός μιάς τέτοιας πολιτικής κίνησης και οι λόγοι είναι προφανείς αφού είναι βέβαιο ότι θα μας χρειαστεί να τους επικαλεστούμε στο εγγύς μέλλον.

Ιωάννης Κοντολέων filotimia.blogspot.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ