13/04/2021

Γενί Σαφάκ: “Επειγόντως να δοθούν τουρκικά ονόματα στα αμφισβητούμενα νησιά”

Πρόβλημα κλειδί στο Αιγαίο EGEAYDAAK: Επειγόντως να δοθούν τούρκικα ονόματα στα νησιά και τις βραχονησίδες

Το ακαθόριστο νομικό στάτους νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι ένα από τα μακροχρόνια προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ειδικοί αναφέρουν πώς η ονομασία και το status αυτών των νησιών δεν καθορίστηκαν από τη συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 και σχολιάζουν πως “Το υπουργείο Εξωτερικών επειγόντως πρέπει να ανακοίνωσει τα τούρκικα ονόματα αυτών των νησιών. Η Ελλάδα δεν προβάλλει μόνο την ηγεμονία της σε αυτά τα νησιά αλλά ταυτόχρονα τα εξοπλίζει. Μερικά από αυτά μόνο είναι τα νησιά Ρω και Στρογγυλή πού βρίσκονται κοντά στο Καστελόριζο, η Ψέριμος οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι και οι Οινούσσες. ”

Στη βάση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων του εναέριου χώρου και το θέμα των νησιών με ακαθόριστο στάτους. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως πέραν της υφαλοκρηπίδας δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα με την Τουρκία, λέει πως τα άλλα θέματα πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα και αρνείται τη διαπραγμάτευση.

Ένα από τα θέματα κλειδιά που αρνείται στη διπλωματία της Ελλάδας είναι το θέμα EGEAYDAAK, δηλαδή “Νησιά, νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν αποδόθηκε με συμφωνία στην Ελλάδα”.
Ο Χασάν Οζκαν-του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης Βαλκανίων, σχολιάζοντας στην εφημερίδα Σαφάκ, τονίζει πως η Τουρκία άρχισε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμφωνία με την Λιβύη και δηλώνει πως , “Η Άγκυρα πλέον ετοιμάζεται να θέσει επί τάπητος και τις άλλες παρανομίες και παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών της Ελλάδας”. Ο Οζκαν ανέφερε πως στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησάκια και βραχονησίδες με ακαθόριστο status που δεν έχουν παραδοθεί στην Ελλάδα και δηλώνει : ” Νησιά νησάκια και βραχονησίδες που δεν αναφέρονται στις συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, δεν έχουν περάσει στην κυριαρχία ή στο δικαίωμα χρήσης της Ελλάδας. Μάλιστα στο παρελθόν αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουκρού Καγιά, είχαν δηλώσει πως σε αυτά τα νησιά και τις βραχονησίδες συνεχίζεται η κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας ως διαδόχου του Οθωμανικού κράτους. Ο Οζκαν λέει πως η Τουρκία για πολλά χρόνια επιδίωκε να μη διαταράξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να συνεχιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας και δηλώνει πως “στην περίοδο του Ισμαήλ Τζεμ για την εγκαθίδρυση καλών σχέσεων τα αμφισβητούμενα αυτά θέματα μπήκαν στο ψυγείο. Κάθε ψυγείο όμως έχει ένα όριο ζωής και αυτό χάλασε πια, ενώ τα αμφιλεγόμενα προβλήματα μύρισαν άσχημα. Το τουρκικό έθνος δεν είναι υποχρεωμένο πια αυτή τη μυρωδιά, αυτό το φορτίο δηλαδή, να το μεταφέρει. Είναι ανάγκη αυτά τα προβλήματα να λυθούν και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσδοκία του έθνους”.

Σχ. : Ο Χασάν Οζκαν έχει μερική καταγωγή από την Ελληνική Θράκη. Εν προκειμένω φυσικά μεταδίδει στους ψηφοφόρους αυτά που θέλει το αφεντικό της εφημερίδας, δηλαδή ο Ταγίπ…

Το συμπέρασμα μας είναι πως τα Ραφάλ θα έπρεπε να είχαν έρθει χτες και όχι στις αρχές του χρόνου…

Προσέξτε επίσης την εικόνα που συνοδεύει το κείμενο της εφημερίδας και προετοιμαστείτε για την ¨φιλία¨…

πηγή: tourkikanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ