Νίκος Τορναρίτης: Διεθνής εκστρατεία για την Αμμόχωστο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

H Αμμόχωστος αποτελεί το πιο προκλητικό σύμβολο διαίρεσης της πατρίδας μας. Αναμφισβήτητα λοιπόν, οι εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προκαλούν έντονη ανησυχία και αγανάκτηση σε όλους μας. Μια τέτοια εξέλιξη, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, όχι μόνο δυναμιτίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αλλά θέτει ουσιαστικά τέρμα στις ελπίδες για επανένωση της χώρας μας.

Γι’ αυτό και δεν θα αφήσουμε πέτρα που να μην την σηκώσουμε, προκειμένου να απλωθεί το μήνυμά μας ώσπου φτάνει η φωνή μας και να μάθουν όλοι για τις απαράδεκτες απειλές της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε ήδη ξεκινήσει μία μεγάλης έκτασης εκστρατεία διαφώτισης για την Αμμόχωστο.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, είχα την ευκαιρία στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταγγείλω την Τουρκία τόσο για την Αμμόχωστο όσο και για το μεταναστευτικό και τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισα στους συνομιλητές μου ότι η λογική των δύο μέτρων και δυο σταθμών και του κατευνασμού, που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα, έχουν αποθρασύνει την Τουρκία και ενθαρρύνουν τις επεκτατικές της βλέψεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, αλλά και σε σχέση με τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Υπογράμμισα, επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, εν μέσω των πολεμοχαρών απειλών και των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Επιπρόσθετα, στις 16 Σεπτεμβρίου απέστειλα, ως επικεφαλής της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετική επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται για την Αμμόχωστο ενάντια στις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Δείτε αυτούσια την επιστολή και το σχετικό δελτίο τύπου της Βουλής εδώ

Ευχαριστώ πολύ,

Νίκος Τορναρίτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ