Ράπισμα κατά Ερντογάν για τις απαγωγές αντιφρονούντων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και δεν αποτελεί πλέον είδηση η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του… εύθικτου «σουλτάνου» Ερντογάν, οι ειδήσεις που αφορούν τις μαφιόζικες πρακτικές που ακολουθεί το καθεστώς του για να εξαφανίσει -κυριολεκτικά- από προσώπου γης τους αντιπάλους του προκαλούν σοκ.

Έκθεση της οργάνωσης Turkey Tribunal έφερε στο φως λεπτομέρειες για τις απαγωγές πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, τόσο εντός, όσο και εκτός Τουρκίας.

Tην ώρα που συνεχίζεται το πογκρόμ συλλήψεων υπόπτων γκιουλενιστών στην Τουρκία, η οργάνωση υποστηρίζει ότι η Άγκυρα προχωρά σε συστηματικές απαγωγές ή «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων με σκοπό να αποδυναμώσει, αλλά κυρίως να τρομοκρατήσει την αντιπολίτευση.

Στην έκθεση-κόλαφο αναφέρονται 25 τέτοιες περιπτώσεις απαγωγών εντός της Τουρκίας κι άλλες 100 στο εξωτερικό, με ορισμένους εκ των απαχθέντων να εμφανίζονται (στην καλύτερη περίπτωση) στη συνέχεια σε φυλακές και στη χειρότερη να αποτυπώνονται περιστατικά εξαφάνισης ατόμων.

H Turkey Tribunal είναι μια διεθνής πρωτοβουλία, που επιχειρεί να επιστήσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν έξι φάκελοι με τέτοια περιστατικά, σε έναν εκ των οποίων (τα στοιχεία του δημοσιεύτηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου με συντάκτη τον Βέλγο δικηγόρο Γιόχαν Χέιμανς) αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο του ερντογανικού καθεστώτος. Τα στοιχεία μιλούν για 25 αποδεδειγμένες απαγωγές αντιφρονούντων στην Τουρκία, ενώ το τουρκικό κράτος παραδέχεται ότι μεταφέρθηκαν διά της βίας στη χώρα πάνω από 100 άτομα από το εξωτερικό, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι τουρκικές Αρχές ακυρώνουν τα διαβατήρια καταζητουμένων, κι έτσι τους εντοπίζουν ευκολότερα σε αεροδρόμια και μεθοριακά περάσματα, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Έτσι, π.χ., κρατήθηκε το 2017 σε αεροδρόμιο της Ρουμανίας ο γκιουλενιστής παίκτης του NBA Ενές Καντέρ, που είχε ασκήσει κριτική στον Ερντογάν μέσω twitter, αλλά κατάφερε αργότερα να επιστρέψει στις ΗΠΑ και σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «Χίτλερ του αιώνα μας».

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, και οι απαγωγές εκτελούνται με παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν. Αντιφρονούντες εξαφανίζονται ή τους αρπάζουν καταμεσής του δρόμου και αργότερα εμφανίζονται στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας ή παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα. Συχνά, οι απαχθέντες υπέστησαν βασανιστήρια ή αναγκάστηκαν διά της βίας να υπογράψουν «ομολογίες» ενοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάνω από 9.000 καταγγελίες για κατάφωρη παραβίασή τους στην Τουρκία, αλλά, παρά την κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ρόμπερτ Ράγκναρ Σπάνο αποδέχθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, με την αντιπολίτευση, διανοουμένους και νομικούς να εξοργίζονται με την απόφασή του και να τον καλούν να μιλήσει ανοιχτά εκεί, αλλά και στον ίδιο τον Ερντογάν, για την αφόρητη κατάσταση στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ