Ο Πομπέο απειλεί την Τουρκία με διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλη μία κούφια απειλή; Γιατί έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε κούφιες απειλές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι η αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από την Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες θα μπορούσε να περιπλέξει τη στρατιωτική συνεργασία της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή βέβαια η Τουρκία έχει αγοράσει ρωσικά όπλα, έχει ανοιχτή συνεργασία με το Ιράν, παραβιάζει όλες τις διεθνείς συνθήκες μεταξύ των οποίων και το δίκαιο της θάλασσας, απειλή χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η Αμερική εξακολουθεί να εκτοξεύει κούφιες απειλές.

«Η παρουσία τέτοιων εταιρειών περιπλέκει τη συνεργασία. Το γεγονός ότι έχουμε σημαντική ποσότητα δεδομένων στην Τουρκία που βρίσκεται τώρα στα χέρια εκπροσώπων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί», δήλωσε ο Πομπέο σύμφωνα με την Washington Examiner.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Huawei είναι ένα εργαλείο κατασκοπείας της κινεζικής κυβέρνησης και, από τις 15 Σεπτεμβρίου, εισήγαγε νέους περιορισμούς που απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν ή να συντηρούν την εταιρεία.

Η Huawei αρνήθηκε επανειλημμένα ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια άλλων κρατών.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δίκτυά μας να είναι ασφαλή, δηλαδή να προστατεύονται. Η αυξανόμενη δραστηριότητα των κινεζικών δικτύων εντός της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας θα επηρεάσει όχι μόνο τα στρατιωτικά δίκτυα, αλλά και τα δίκτυα ασφαλείας. Θα διασφαλίσουμε την προστασία των αμερικανικών δεδομένων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, η Κίνα προσπαθεί να «δημιουργήσει ηγεμονία χρησιμοποιώντας τις κρατικές της επιχειρήσεις» για να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία σε ξένες χώρες.

«Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αυτών των χωρών υποφέρουν … Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ασία και την Τουρκία, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι φέτος, η τουρκική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Turkcell υπέγραψε συμφωνία με την Huawei για χρήση υποδομής εφαρμογών για κινητά, καθιστώντας τον πρώτο πάροχο εκτός Κίνας που χρησιμοποίησε το σύστημα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ