Φρανσουά Ολάντ: Η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να αμφισβητηθεί

Γάλλοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Προέδρου Francois Hollande, μέλη του Συμβουλίου Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας και της αρμενικής κοινότητας συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Alfortville, κοντά στο Παρίσι, σε αλληλεγγύη με τον πόλεμο της Artakh. Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση καταδίκασαν τις τρομοκρατικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Artsakh. “Όταν το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου, θανατηφόρα επίθεση στο Artsakh την Κυριακή, ανέβασα αμέσως την αρμενική σημαία πάνω από το δημαρχείο και σήμερα, τη σημαία του Artsakh”, δήλωσε ο δήμαρχος του Αλφόρβιλ Λουκ Καρβούνας.

“Απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός από το Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτήν τη σύγκρουση, η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τη στρατιωτική και πολιτική της βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να είναι αφελείς και να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που ενέχει η Τουρκία. 

Η Τουρκία του Ερντογάν στέλνει Σύριους μισθοφόρους στο Artsakh, απειλεί την Ελλάδα, μας εκβιάζει με πρόσφυγες. Ήρθε η ώρα να απομακρυνθεί η  Τουρκία από το ΝΑΤΟ. 

Μια τέτοια Τουρκία δεν μπορεί να έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γι ‘αυτό ζητώ να αναστείλει τη διαδικασία ένταξής της », δήλωσε ο Carvounas.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande (2012-2017) σημείωσε για πρώτη φορά ότι το Alfortville είναι ένα σύμβολο της Αρμενιας, όπου οργανώθηκαν από τις γαλλικές αρχές πολλές συγκεντρώσεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Αναφερόμενος στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Artsakh στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Hollande σημείωσε ότι ξεκίνησε από το Αζερμπαϊτζάν και με την υποστήριξη και την παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία έστειλε όπλα, εφοδιαστική, Συριακούς και Λιβύους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν.

“Αυτός ο πόλεμος μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Είναι αδύνατο να την αγνοήσουμε. Υπάρχουν ισχυρά κράτη γύρω από την Αρμενία, συγκεκριμένα η Ρωσία και το Ιράν, που μπορεί να γίνουν συμμετέχοντες σε κάποιο σημείο.

Η γραμμή ξεπεράστηκε από τον βομβαρδισμό αμάχων. Αυτό δεν είναι κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά η αποσταθεροποίηση ολόκληρου του Καυκάσου, και η Γαλλία έχει μια ειδική ευθύνη επειδή είναι μέλος της Ομάδας του Μινσκ, η οποία αναζητεί λύση στη σύγκρουση για σχεδόν τριάντα χρόνια.

Αλλά τώρα δεν είναι ζήτημα λίγων εκταρίων, αλλά ένας πόλεμος για να καταλάβει έδαφος. Η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιβάλουν εκεχειρία και να τερματίσουν την παρέμβαση της Τουρκίας.

Διαφορετικά, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις “, δήλωσε ο Hollande. Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εγκρίνει ψήφισμα, το οποίο υποχρεώνει όλα τα μέρη να ξεκινήσουν εκεχειρία.

“Πρέπει να ληφθούν μέτρα όχι μόνο εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και εναντίον της Τουρκίας… Η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να αμφισβητηθεί. Πώς μπορεί μια συμμαχία, η οποία πρέπει να ενεργεί αλληλεγγύη σε περίπτωση επιθετικότητας, να δέχεται ή να ανέχεται την επίθεση του μέλους της προς ένα άλλο κράτος; Πρόκειται για την Ελλάδα. Ανέχεται την Τουρκία, η οποία καταλαμβάνει μέρος της Συρίας και επιτίθεται στον κουρδικό σύμμαχό μας και εισβάλλει στη Λιβύη “, δήλωσε ο Hollande.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ