Μίσος κατά των Αρμενίων στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο νότιο Καύκασο, πυροδότησαν έναν νέο κύμα αντιαρμενικών συναισθημάτων στην Τουρκία, που εκμεταλλεύτηκαν και τροφοδοτήθηκαν από υπερεθνικιστικά στοιχεία, κάτι που αύξησε την πίεση στους Αρμενιούς πολίτες της χώρας.
Ο Γετβάρτ Ντανζικιάν αρχισυντάκτης της εφημερίδας Άγος, πού εκδίδεται στα τουρκικά και στα αρμένικα, είπε στο Τhe Νational, ότι η σύγκρουση έχει προκαλέσει εθνικιστικά συναισθήματα στην Τουρκία, κάτι που εγείρει ανησυχίες στην αρμενική κοινότητα. Όπως είπε “Είτε πρόκειται για το Καραμπάχ, είτε για απόφαση που έλαβε ο Αμερικάνος νομοθέτης σχετικά με την γενοκτονία των Αρμενίων, δυστυχώς οι Αρμένιοι της Τουρκίας αισθάνονται ότι οι προβολείς στρέφονται πάνω τους και φυσικά αυτό τους προκαλεί άγχος”

Το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, ανέφερε πως την Παρασκευή με διαφήμιση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Ευρασίας (ASAM) που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες, στοχοποιήθηκε ο Αρμένιος βουλευτής Γκάρο Παϊλάν του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, σχετικά με σχόλια που είχε κάνει για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Οι διαφημίσεις υποστήριζαν πως ο ο Παϊλάν “ξεδιάντροπα κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία και υποστήριξε την Αρμενία”. Το ΑSAM περιγράφοντας τις δηλώσεις του βουλευτή ως “απόδειξη απαράδεκτης προδοσίας”, καλούσε “το ανεξάρτητο δικαστικό σώμα” και το τουρκικό κοινοβούλιο να λάβουν “τα απαραίτητα μέτρα”, για τον Παϊλάν.

23
Η διαφήμιση του ASAM ανέφερε ότι το τουρκικό έθνος δεν θα συγχωρούσε ποτέ αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν ψευδείς αντιλήψεις, εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης διαδίδοντας ότι “Αναφέρεται πως η Τουρκία στέλνει όπλα και τζιχαντιστές μαχητές για να πολεμήσουν στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν”.

…..

Μετά από διαδηλώσεις μπροστά στο αρμένικο πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, ο Παϊλάν προειδοποίησε τις τουρκικές αρχές για ρητορική μίσους και εγκλήματα, εν μέσω των πρόσφατων συγκρούσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Μετά από το ξέσπασμα συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στις 27 Σεπτεμβρίου, επετράπη σε μία ομάδα Τούρκων και Αζέρων να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία μπροστά στο αρμένικο πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, σε ένα κομβόι οχημάτων στο δρόμο πού βρίσκεται το πατριαρχείο στην περιοχή Κουμκαπί της Κωνσταντινούπολης.
Το Turkish Minute ανέφερε πως ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης δέχτηκε πυρά από άτομα που του άσκησαν κριτική, καθώς απέτυχε να ασκήσει την εξουσία του, ώστε να αποτρέψει μία επικίνδυνη και προκλητική τέτοια διαμαρτυρία.
Μετά το πέρας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2018, οι νομάρχες για 3 χρόνια έχουν την εξουσία να εφαρμόζουν μέτρα έκτακτης ανάγκης. Οι νομάρχες έχουν χρησιμοποιήσει συχνά αυτές τις νέες τους εξουσίες, για να περιορίσουν και να διαλύσουν συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

…..

12 2

Φέτος αρκετές επιθέσεις είχαν ως στόχο την αρμενική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη. Το Μάιο ένας άνδρας είχε προσπαθήσει να πυρπολήσει την πόρτα της εκκλησίας Dznunt Surp Asdvadzadzni στην περιοχή Μακροχώρι (Μπακιρκιοι). Τρεις εβδομάδες αργότερα καταστράφηκε ένας Σταυρός στην πύλη της αρμενικής εκκλησίας Surp Krikor Lusarovic στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Επίσης μία απειλητική επιστολή εστάλη στο ίδρυμα Χραντ Ντινκ, που ιδρύθηκε το 2007 μετά από τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ-ιδρυτή της εφημερίδας Άγος.

Τον Αύγουστο επίσης βεβηλώθηκαν μερικοί τάφοι στο αρμενικό νεκροταφείο Surp Ρirgic στην περιοχή Σιντζάν της Άγκυρας.

nordicmonitor.com   6/10/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ