Η στρατιωτική παρουσία της τουρκίας στο Κατάρ συναγερμός για τις χώρες του Κόλπου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ συμβάλλει στην αρνητική πόλωση στην περιοχή και αποτελεί έκτακτη ανάγκη για τα έθνη του Κόλπου, δήλωσε ο Anwar Gargash, υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ.  

Ο Πρόεδρος της τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Ντόχα νωρίτερα την εβδομάδα, για να εγκαινιάσει μια πρόσφατα ολοκληρωμένη τουρκική στρατιωτική βάση, όπου είπε ότι Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα.

“Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στον Αραβικό Κόλπο είναι έκτακτη ανάγκη … Ενισχύει την πόλωση και δεν λαμβάνει υπόψη την κυριαρχία των κρατών και τα συμφέροντα των χωρών του Κόλπου και των λαών της“, δήλωσε ο Γκαργκάς σε tweet.

Ο ανώτερος διπλωμάτης συνέχισε να απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Ερντογάν ότι συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα ως ασυμβίβαστος με τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Η στρατιωτική βάση που φιλοξενεί περίπου 5.000 Τούρκους στρατιώτες αντιπροσωπεύει την αυξανόμενη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Ντόχα τα τελευταία χρόνια.

Οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις ίδιες πλευρές στις συγκρούσεις της περιοχής στη Συρία και τη Λιβύη. Το Κατάρ υφίσταται αποκλεισμό από τους γείτονές του στον Κόλπο από το 2017 λόγω των περιφερειακών εντάσεων και της γεωπολιτικής ατζέντας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ