Νέα Μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα – Τι πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα για να μην πληρώσετε άδικα πρόστιμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από σήμερα ισχύουν νέα οργανωμένα μέτρα σε όλη την χώρα που πλέον χωρίζεται σε επίπεδα επικινδυνότητας.

Οι 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται σε 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Τα επίπεδα είναι:
Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας,
Επίπεδο 2 – Επιτήρησης,
Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης
και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

Τι ισχύει από σήμερα σε όλη την Ελλάδα

– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.

– Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2. Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

– Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

– Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

– Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.

– Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

– Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Οι αλλαγές για ταξί, αυτοκίνητα και ΜΜΜ

Αλλαγές για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε ταξί και αυτοκίνητα ανάλογα με το επίπεδο συναγερμό που βρίσκεται κάθε περιφερειακή ενότητα περιλαμβάνει ο χάρτης υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, έως τέσσερα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 – μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενώ όσον αφορά στα ταξί, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες. Σημειώνεται ότι έως τώρα επιτρεπόταν η μεταφορά τριών επιβατών πλέον του οδηγού. Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 μπορούν να επιβιβαστούν σε ταξί μέχρι τρεις επιβάτες, ενώ δεν αναφέρεται όριο επιβαινόντων σε ΙΧ. Στο επίπεδο 1 δεν αναφέρεται κάποιος περιορισμός ούτε για τα ταξί ούτε για τα ΙΧ. Αντίθετα, στο επίπεδο 4, όπου δεν εντάσσεται έως τώρα καμία περιοχή, επιτρέπονται στα αυτοκίνητα μέχρι τρία άτομα, ενώ στα ταξί μόνο ένας επιβάτης. Επίσης το επίπεδο 4 προβλέπει απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα.

Αναλυτικά τα μέτρα για τις μεταφορές:

Επίπεδο 2

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ
50% σε ΜΜΜ
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στη στάση των ΜΜΜ.
65% σε πλοία
Μέχρι 3 επιβάτες σε ταξί
Επίπεδο 3

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ
50% σε ΜΜΜ
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στη στάση των ΜΜΜ.
50% σε πλοία
Μέχρι 2 επιβάτες σε ταξί
Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 4 άτομα
Σε τι επίπεδο έχει κατανεμηθεί η κάθε περιφερειακή ενότητα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 22 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).

Αναλυτικά έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος- Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς , Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ